Bjørkebarken er usedvanlig god på å støte vekk vann, på grunn av sitt rike innhold av olje. (Foto: Sør-Troms museum)

 

En byggetradisjon som pryder mange eldre bygg i Norge og resten av norden. Du ser det på nasjonalromantiske bilder av stabbur og hus til fjells, fjøs og hytter. Skikken å tekke tak med never og torv.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Om du noensinne har lurt på hvordan et slik tak gjøres, så har du nå sjansen til å finne ut av det. Kanskje kan du pryde hageskuret med et flott torvtak?

Sør-Troms museum inviterer nemlig til gratis kurs i tekking av tak med never og torv. De skriver at møtepunktet er Lundbrygga på Sjøvegan kl.10:00, onsdag 22.september.

Kurset vil foregå over to dager på Salangen Bygdetun.

Om du er interessert i å delte, er det bare å ta kontakt på:
frode@stmu.no
tlf: 48890310

For øvrig kommer det senere en sak på Ruijan Kaiku om torvholdskroker, en vital del av torvtak som ikke mange legger merke til. Her kan du få en liten smakebit.

«Det er mange paralleller mellom gammer og de nyere husene med torvtak. Takene er trukket på omtrent samme måte. Den tydelige forskjellen er at gammen er heltrukket i torv, mens husene har vegger i plank eller tømmer. Dette bød på en utfordring for hvordan torvet skulle holdes på plass i takets helling. Svaret var Torvholdskroker.»