The Kveenin Girl Gang, her ved May-Britt Blomli, Emelie Nilsen, Noora Ollila, Åsne Kummeneie Mellem, tok seg godt til rette i Ruijan Radio-studioet denne uken. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Denne uken har Heidi og Martin besøk av selveste The Kveeni Girl Gang i Ruijan Radio-studioet.

 

Hør sendingen her: RUIJAN RADIO

 

I løpet av høsten har lytterne av Ruijan Radio blitt kjent med de engasjerte jentene i The Kveenin Girl Gang; Noora Ollila, Åsne Kummeneje Mellem, May-Britt Blomli og nå også Emelie Nilsen, som har delt sine tanker om alt fra studentlivet, sauna, sannhetskommisjonen og Queens på kvensk.

Faste spalter med ny vri

Da de var i Alta i forbindelse med Kveeninuorets ungdomssamling ble de like gjerne med i radiostudioet, og tok nærmest over sendinga.

– Vi gruet oss litt til å komme i studioet, fordi vi hadde inntrykk av at vi var litt på tynn is etter at vi tvang programlederne til å synge Queens på kvensk forrige gang, men siden dette innslaget også kom med på p4, føler vi at vi istedenfor har gjort Ruijan Radio en tjeneste med den nasjonale eksponeringen, ler Noora.

Emelie, som for mange er kjent som «hun kule gitaristen i The BlackSheeps», gjengir i spalten «Kvensk fra barnemunn» en arbeidsregle hun lærte av sine kvensktalende besteforeldre fra Bugøynes. Og i spalten «Ka er vitsi?» leser Noora opp en kvensk vits fra Ruijan Kaiku, på «ordentlig» kvensk.

I tillegg snakker de litt om hvordan de håper flest mulig blir med på en kvensk versjon av den populære BliMe-dansen.

Kvenlivet i 2040

Åsne, Noora og Emelie snakker også litt om hvordan de ser for seg kven-livet om tjue år.

– I 2040 ser vi for oss kvenske talkshows og barne-tv, eget kvensk togselskap, ungene lærer naturligvis kvensk på skolen og kvenene har vunnet Eurovision Song Contest med låta «Met oomma voittaajat», forteller jentene engasjert.

– I det store og det hele er kvenene mer synlige i 2040, og det prates om oss på Stortinget. Det er flott å være kven i 2040, legger Åsne til.

Konkurransiiiiii

Det er også jentene som har fått bestemme spørsmålet i denne ukens konkurranse: Hva betyr «Kveeninuoret»? (Hint droppes i løpet av radiosendinga, så her er det bare å følge med på RUIJAN RADIO).

Vet du svaret så kan du sende det på en sms til 2399. Husk å starte meldinga med AP RA (AP *mellomrom* RA). Du må også skrive navnet ditt i sms’en + svaret i konkurransen (eksempel: AP RA kvenkonkurransesvar, hilsen Kven Kvenesen, Kvenveien 1, 1234 Kvenstad). Du kan også sende svaret på epost til heidi@ruijan-kaiku.no, skrive svaret i kommentarfeltet vårt på Facebook eller rope det ut hvis du møter Heidi på gata. Du kan selvsagt også ta kontakt (på epost heidi@ruijan-kaiku.no) hvis du har ønskelåt eller andre innspill til oss.
Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 12, med reprise fredag klokken 12. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast.

Eller høre sendingen her og nå: RUIJAN RADIO