Noora Ollila, Emelie Nilsen, Åsne Mellem og May-Britt Blomli i Kveeninuoret oppfordrer kvener til å bli med på en kvensk variant av blime-dansen. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

De spreke jentene i The Kveeni Girl Gang oppfordrer alle til å bli med å danse for kvensk samhold. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Det er ingen tvil om at Kveeninuorets Noora Ollila, Åsne Kummeneie Mellem, Emelie Nilsen og May-Britt Blomli er svært engasjerte på mange ulike fronter når det kommer til revitalisering av kvensk språk og kultur. Da de møttes til ungdomssamling i Alta sist helg, fant de ut at de ville lage en kvensk versjon av NRK Supers populære BliMe-dans.

– Jeg tenker at dette er en fin måte å engasjere barn, spesielt, sier Noora Ollila.

Du er mer enn god nok

Denne dansen har i høst blitt svært godt kjent gjennom NRK Supers vennskapskampanje, og barn og voksne over hele landet har vært med å danse til Stina Tallings låt «Du er mer enn god nok.»

– Jeg har hatt denne sangen til BliMe-dansen på hjernen i lang tid nå, og nå har vi prøvd oss på den under ungdomssamlinga i Alta, forteller Åsne.

– Dansen handler jo om vennskap og fellesskap, og teksten sier jo at du er mer enn god nok. Og det tenker vi at kvenene også er; vi er mer enn god nok, sier Noora.

Filmet dansingen

Etter noen danserunder foran tv-skjermen inne for å få trinnene og koreografien innøvd, gikk jentene ut i 12 minusgrader for å danse foran kamera ute i Kvenvik.

– Vi har nå filmet oss selv som danser en del av BliMe-dansen, og det ble veldig bra. Vi er skikkelig stilige når vi danser, ler Noora, som nå vil vi se om andre i kvenmiljøet er like stilige når de danser.

– Vi vil ha klipp fra ulike kvener hvor de danser denne dansen for å vise at vi kvener er mer enn god nok, sier hun.

Jentene presiserer at de som vil bli med på dette uhøytidelige prosjektet ikke behøver å ta hele dansen, men at man kan velge ut en bit.

– Vi har allerede tatt starten av denne dansen, så nå får resten følge på slik at vi totalt sett får hele dansen, sier Noora.

– Det er nok lurt, for dansen er ganske lang og har litt vanskelig koreografi, supplerer Åsne.

Alle kan bli med

Så hvem kvalifiserer egentlig til å bli med på den kvenske versjonen av BliMe-dansen?

– Her kan faktisk alle som kan sitte, stå eller ligge bli med på sin måte, sier Noora.

Sammen med de andre jentene har hun likevel en tanke om visse personer og grupper som burde «kjenne sin besøkelsestid.»

– Ruijan Radio er jo selvskreven til å bli med. Og de som har kvensk opplæring i skolen burde bli med, altså kvenskklasser, mener Åsne.

– Men også samiskklasser eller vanlige klasser kan sende inn bidrag. Det hadde vært kjempegøy å se mange elever danse sammen med oss, sier Noora.

– Men vi må jo også ha med noen voksne, som for eksempel de ulike språksentrene, forbundene, kultursenteret, kvensk museum og så videre. Jeg synes alle de burde sende inn et klipp der de danser en del av BliMe-dansen. Og ta gjerne med andre som jobber på arbeidsplassen, oppfordrer Noora.

Det oppfordres også til at man sender med noen passende kvenske ord eller oversetting av deler av sangteksten som kan flettes inn i videoen.

– Vi vil ha både unge og eldre med på dette, og håper at noen har lyst til å hjelpe til med filmingen. Det behøver ikke gjøres så avansert, påpeker Noora.

Bidrag kan sendes inn til heidi@ruijan-kaiku.no for redigering.

 

Her kan du se dansen og høre sangen:

 

Smakebit fra Kveeninuorets dansetrening i Kvenvik: