Da den kalde krigen var over for i år, nyttet denne blide og til dels blinde gjengen høvet til å markere Kvenfolkets dag. (Foto: Privat)

 

Kastet godt fra seg i Yukigassen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Norges Blindeforbund Finnmark har et eget lag som hvert år konkurrerer i snøballkrigen Yukigassen i Vardø, og på dette hardkastende laget er det bra med folk med kvenske aner.

Under Yukigassen er det om å gjøre å treffe så mye folk som mulig, men uten selv å føle seg truffet. En balansegang som laget Sneblindingan mestrer utrolig bra, særlig sett i lys av at teamet består av folk som enten er helt blinde, eller til dels sterkt svaksynte. Og skulle gjengen høste mer tyn enn medaljer på banen – det ryktes at det har hendt – så reiser de straks kjerringa på øvrige arrangementer tilknyttet mesterskapet. VM i Yukidans har de vunnet flere ganger, sist nå i 2019, og laget har også rasket med seg en rekke priser for fair play, sporty innstilling, fantasifulle påfunn og bredest smil.

I år falt Yukigassen på samme helg som Kvenfolkets dag, noe som betød medbrakte flagg og ekstra god stemning. For første gang i manns minne hadde de også sol under Yukigassen, og tilbakemeldingen fra Sneblindingan og Vardø var at kvenflaggene vaiet utrolig fint mot den blå himmelen.