I filmen Kaffeost får vi se Solveig Samuelsen videreføre de gamle kvenske mattradisjonene til en yngre kvinne. (Alle foto: Harry Johansen)

 

Her kan du se andre sesong i NRKs dokumentarserie «Kvenske historier».

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

I midten av desember publiserte NRK-redaksjonen «Redaksjon Norge» fire nye episoder i serien «Kvenske historier». Dokumentarfilmene, som er produsert av Siivet AS, ligger tilgjengelig på nett, men skal også vises på NRK1 og 2, samt sannsynligvis på rikskringkastingens søsterkanaler i Sverige, Finland, Danmark og Island.

– Vi har hatt et mangeårig samarbeid med Siivet AS, Anstein Mikkelsen og Arvid Petterson. Det har gitt NRK og seerne våre veldig flotte program med gode innblikk i kvenske historier, og ikke minst det kvenske språk, sier Oddbjørn Rosnes i Redaksjon Norge, NRK.

«Det nattlige brød»

Filmen «Det nattlige brød» handler om Edvin Hansen i Lakselv som er vokst opp kvensk/finsk som morsmål. Nå bruker han språket aktivt i bakeridriften gjennom å snakke kvensk med sine estiske medarbeidere.

Se filmen på NRK her: «Det nattlige brød» 

 

«Kaffeost»

I filmen Kaffeost møter vi Solveig Samuelsen i Børselv. Hun har jobbet som kokk hele livet og skal nå videreføre de gamle kvenske mattradisjonene til Anja Tellervo Hansen som nettopp har overtatt ansvaret for en reiselivsbedrift på stedet. Den unge kvinnen har finsk mor og kvensk far, og er derfor en av få unge Solveig kan kommunisere med på kvensk.

Se filmen på NRK her: «Kaffeost»

 

«Fiskeren»

Leif Ingilæ i ”Pikku-Suomi” – Lille Finland som Bugøynes også kalles, er en av fiskerne som livnærer seg av fiske på torsk, kongekrabbe og laks, kombinert med turistvirksomhet. – Framtida ser lys ut, sier Ingilæ i filmen. Han er en av mange som fortsatt bruker det finske språket i bygda.

Se filmen på NRK her: «Fiskeren» 

 

«Hestekarer»

Kurt Roger Pedersen i Lakselv forsøker å ta vare på gamle kvenske hestetradisjoner. I filmen Hestekarer får vi se hvordan han har samlet og tatt i bruk det spesielle hesteseletøyet kvenene brakte med seg. Nå er han i ferd med å sluttføre arbeidet med en travbane i Lakselv.

Se filmen på NRK her: «Hestekarer» 

 

Her ligger filmene fra første sesong av «Kvenske historier»: