Joululeipä passer like godt enten pålegget er syltetøy eller fenalår.

 

Ganske lett å lage, veldig lett å spise.

 

Maureen Bjerkan Olsen

 

For mange av oss blir det ingen fullkommen høytid uten en førstedagsfrokost med julebrød sentralt plassert på bordet. Slike brød hever seg over det meste. Her har jeg valgt å teste ut den oppskriften på joululeipä som står i heftet «Kainun reseptii, kvenske matoppskrifter» (Karin Larsen, 2011).

Det fins en mengde ulike oppskrifter på julebrød der ute, men min konklusjon er klar; Karins oppskrift gir noen av de saftigste og mest velsmakende julebrødene jeg har vært borti. Verken for luftig eller for kompakt, og myke og deilige selv et døgn etter steking. Oppskriften er også enkel, og deigen lett å jobbe med.

Noe er i gjære… (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Av denne oppskriften fikk jeg 3 julebrød som før steking veide 513 gram hver. Jeg hadde i rosiner i 2 av dem, og tørkede tranebær og rosiner i den tredje. Julebrødene passer til søtt og salt og er perfekte for den kvenske julefeiring.
Her er oppskriften:

Joululeipä
5 dl helmelk
125 gram smør
50 gram gjær
125 gram sukker
1 teskje kardemomme
Om lag 600 gram hvetemel
Rosiner, sukat

Gjør slik; melk og smør varmes til fingervarm. Gjær tilsettes den varme melken, som deretter tilsettes sukker. Til slutt sikter du i melet og kardemommen. Heves til dobbel størrelse. Del deigen i 3 deler, og ha i rosin og/eller sukat. Lag runde brød, legg på stekeplate og trykk lett flate. Skjær rundt kanten for å unngå sprekker, etterhev til dobbelt størrelse. Pensle med egg. Stekes nede i ovnen ved 175 grader i 30-40 minutter.

Gjengitt med tillatelse fra Kainun institutti/Karin Larsen

Det er lov å prøve seg fram. Blant annet med rosiner og sjokolade i den ferdige deigen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Joululeipä, julebrød. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)