Det er nå ni filmer tilgjengelig i NRKs serie «Kvenske historier». Sist lørdag kom det fire nye, deriblant filmen om fisker Leif Ingilæ i ”Pikku-Suomi” – Lille Finland som Bugøynes kalles. (Foto: Harry Johansen)

 

– Anstein Mikkelsen og Arvid Petterson burde hatt en medalje hver dag for det viktige arbeidet de gjør med de kvenske filmene, mener NRK-redaktør Oddbjørn Rosnes.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Lørdag publiserte NRK sesong to i sin serie “Kvenske historier”. De fire filmene er produsert av det kvenske filmselskapet Siivet AS med Anstein Mikkelsen i spissen.

– Det er viktig at det vises kvenske filmer på TV og ikke bare på nett. På TV når de også frem til folk som i utgangspunktet har interesse for det kvenske, mener filmskaperen.

Det er filmene «Det nattlige brød», «Kaffeost», «Fiskeren» og «Hestekarer» som NRK nå har tatt til seg.

I serien «Kvenske historier» på NRK, finnes også filmene «Snekkervalsen», «Fra Hedmark til Karelen», «Ei hiva tøtta», «Vinger og røtter», samt «Stein, saks og sisu» fra den første sesongen.

Veldig gode historier

Oddbjørn Rosnes, redaktør i NRK-avdelingen Redaksjon Norge, er vært stolte av å kunne presentere de fire nye kvenske kortfilmene.

– Vi har hatt et mangeårig samarbeid med Siivet AS, Anstein Mikkelsen og Arvid Petterson. Det har gitt NRK og seerne våre veldig flotte program med gode innblikk i kvenske historier, og ikke minst det kvenske språk, sier Rosnes.

– Det er jo ikke så mange som kan lage slike filmer fra kvensk språk og miljø i dag, dessverre. Vi er derfor veldig heldig som har disse to, sier han.

Samarbeidet kom til etter at redaksjonen for noen år siden snakket med Mikkelsen om dokumentarer om kvenske miljøer og med kvensk språk. Rosnes forteller at dette var et konsept som Mikkelsen tente på, og resultatet er nå de ni kortfilmen i serien.

– Filmene fra første sesong var veldig gode, og ble også godt mottatt av publikum. Derfor bestilte vi en sesong til, og disse fire filmene ble gjort tilgjengelig på nett nå i helgen. Vi er veldig spente på seertallene denne gangen, sier NRK-redaktøren.

Kommer også på skjermen

I skrivende stund ligger dokumentarserien tilgjengelig på NRKs nett-tv, men Oddbjørn Rosnes lover at filmene også vil bli vist på NRK 1 og NRK 2 framover.

– Filmene vil også bli tilbudt til våre samarbeidspartnere i Norden, det vil si Sverige, Finland, Danmark og Island, forteller han.

Språk ingen hindring

Selv om deler av filmene er delvis på kvensk, finsk og norsk, mener Rosnes at dette langt fra er noen hindring for seere som ikke kan alle språkene.

– Disse fortellingene fra Finnmark og fra kvenske miljøer er i seg selv svært gode, så det skal absolutt ikke være noe hinder for at de som ikke kan kvensk skal se på filmene, mener han.

Svært godt samarbeid

Rosnes roser samarbeidet med Mikkelsen og Petterson.

– Vi er veldig heldige som kan samarbeide med så dyktige og engasjerte kvenske filmskapere. Disse to burde hatt en medalje hver dag for det viktige arbeidet de gjør for det kvenske, mener redaktøren, som sier at han personlig også setter samarbeidet svært høyt.

– For meg som redaktør har det vært svært viktig å gi disse historiene til seerne våre, presiserer han.

Det er i skrivende stund usikkert om det blir flere sesonger med «Kvenske historier».

– Den redaksjonen jeg har ledet nå, og som har jobbet med disse filmene, blir nedlagt fra årsskiftet. Så «Kvenske historier» fortsetter ikke gjennom dette systemet, men jeg håper inderlig at det blir tilbud om flere program og flere sesonger. Jeg ser på dette som verdifullt for NRKs samfunnsoppdrag. I tillegg er dette gode fortellinger om vår felles kulturarv, sier Oddbjørn Rosnes i Redaksjon Norge.