For Brita Julianne Skum er det helt naturlig at samer og kvener står sammen. (Foto: Reiulf Grønnevik, Altaposten)

 

Arrangøren av Samefolkets dag i Alta har hentet inn en kvensk hovedtaler for å styrke samholdet mellom de to nordlige folkene. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Da arrangøren av Alta Sami Festival skulle finne årets taler til åpningen av Samefolkets dag, tenkte de lenge og vel før de til slutt endte ved et ønske om å hente inn noen fra den lokale kvenforeninga.

– Vi har lenge tenkt på at vi ønsker mer samarbeid med kvenforeninga, og da vi så Hilja Huru og Runar Baltos fine innlegg om samhold mellom samer og kvener sist uke, var vi alle superenige om at vi skulle høre med kvenforeninga i Alta om de kunne holde åpningstalen, sier Skum.

Ville hedre morsfolket

Brita Julianne Skum forteller at for henne er det helt naturlig at samer og kvener står sammen.

– Her oppe i nord er vi jo flere kulturer, og historisk sett så har samer og kvener giftet seg med hverandre og levd side ved side i Alta gjennom generasjoner. Og for meg personlig er det naturlig med et slikt samarbeid siden jeg også bærer den finske kulturen. Det er på tide at vi reiser oss sammen, og jeg kjenner at jeg blir rørt ved tanken på at Rune Sundelin skal tale på vår store dag, sier hun.

Selv er Brita Julianne vokst opp med opp med flere kulturer.

– Min far var samisk, mens min finske arv kommer fra min mor, så jeg vil si at jeg har føttene godt plantet i begge kulturer, sier Skum som er vokst opp med både samisk og finsk talemål i barndomshjemmet.

– Min store slekt er i Finland og Sverige, og vi har jevnlig kontakt. Og selv er jeg vokst opp både med kyr og den finske arbeidshesten, forteller hun.

Brita Julianne mener at man ikke kan si at man er prosentvis det ene eller det andre, og festivalsjefen håper den kvenske talen på Samefolkets dag vil være starten på et tettere samarbeid mellom samer og kvener.

– Jeg synes synd på de som mener at man kun kan ha identiteten til bare en kultur, selv om man egentlig tilhører begge. Da jeg flyttet til Alta følte jeg meg presset til å velge kultur slik at de rundt kunne sette meg i en bås, og det er veldig trist. Det skjærer meg i hjertet at den ene kulturen skal trykkes ned av den andre, for jeg vil ikke trykke ned min mor for å løfte opp min far. Det er ikke sånn det skal være. Vi er den vi er, og ved å dra inn det kvenske på denne måten på Samefolkets dag føler jeg at jeg er med på å hedre morsfolket, sier hun. 

Rune Sundelin (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Spennende oppdrag

Det er Rune Sundlin som skal holde åpningstalen på Samefolkets dag i Alta.

– Jeg synes det er veldig hyggelig å få dette ærefulle oppdraget, og jeg gleder meg. Det blir veldig spennende, sier han.

Han synes derimot ikke at det er en stor sensasjon at en kven skal holde åpningstalen på samenes store festdag.

– Både innenfor det samiske og det kvenske er det veldig mange som har flerkulturell bakgrunn, så jeg synes det er helt naturlig at man er med å feire hverandre, sier Sundelin, som har pleid å delta på markeringene av Samefolkets dag i Alta tidligere år.

Det er forventet rundt 700 mennesker på arrangementet på BUL-hallen i Alta torsdag fra klokken 17.00.