Det finnes allerede noen trespråklige navn i Tana. Nå skal også kommunenavnet gjennom ei behandling. Her ser vi Alf Steinar Børresen med Harrijoki-skiltet. (Kuva: privaatti)
Tana kommune starter opp navnesak om offisielt kvensk kommunenavn. Nå er saka på høring, og kommunen ber om innspill til kvensk navn.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
Mandag i forrige uke behandlet utvalg for oppvekst og kultur i Tana kommune en sak om flerspråklig kommunenavn for Tana kommune, en sak de håper å være i havn med i løpet av inneværende år.
Kun én uke senere har Tana kommunen igangsatt høring om oppstart på navnesaka.
I høringsteksten, som ligger ute på kommunens nettside, ber de om innspill til kvensk navn for Tana kommune. Svarfristen er satt til 29. april 2025.
Tre punkter
I det forannevnte møtet i utvalg for oppvekst og kultur, som ble avholdt 17. februar, gjorde utvalget et vedtak i tre punkter.
De vedtok at saken skal 1) orienteres for lag, foreninger, lokalsamfunn og relevante interessegrupper i Tana kommune, 2) sendes på høring til lag, foreninger, lokalsamfunn og relevante interessegrupper før endelig behandling i utvalget, og 3) vedtas innen årsskiftet 2025-26.
Kjært barn
Av høringssaken framgår det at kommunen allerede har inne et tidligere forslag fra Tana kvenforening, som har foreslått Tenon kunta for Tana kommune, og kortnavnet Teno for Tana.
Les også: Les også: Valges kval: «Kunta» eller «komuuni»?
Men som vi alle vet, «kjært barn har mange navn.» I den kvenske stedsnavndatabasen leser vi at Taana er et parallellnavn som også vil kunne bli en del av vurderingsgrunnlaget. Kanskje finnes det flere?
Ender hos Kongen
Kommunen har også nyttet høvet til å orientere om saksgangen i denne saken.
De skriver at kommunen allerede den 21. februar i fjor sendte saka til Kvensk stedsnavntjeneste i Språkrådet for å få foreløpig tilrådning om skrivemåte.
Og så snart innspillene i denne høringsrunden er på plass skal de, sammen med kommunens innspill til kvensk kommunenavn, på nytt til stedsnavntjenesten. Denne gangen for endelig tilrådning.
Deretter skal kommune selv avgjøre hvilke navn de går for, hvordan det skrives, og rekkefølge. Så snart det er vedtatt, må det sendes en søknad til Kommunal- og distriktsdepartementet.
Kommuneloven sier nemlig at endringer i en kommunes navn skal avgjøres av Kongen i statsråd, avrunder kommunen.