Festivalsommer! Jord trakk fullt hus under Kipparin festivaali – Kipparifestivalen 2017. Årets festival arrangeres i Pyssyjoki – Børselv 20.–22. juli. Foto: Lill Vivian Hansen.

 

Mange kvenske arrangementer og festivaler i løpet av sommeren.

Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no

Sommer er festivaltid for mange. Har du fortsatt ikke planene klare for sommeren anbefaler vi en eller flere av de kvenske arrangementene som går av stabelen i løpet av juni, juli og august.

Her en liten oversikt:

Kvensk musikktreff i Skibotn • Kveenien Musiikkitapahtuma Yykeänperässä
9.–10. juni 2018.
Det er tredje året arrangementet går av stabelen og det er Skibotn kven- og finneforening i samarbeid med Kvenlandsforbundet som er arrangør.
Målsetningen er å gi utøvere av kvensk-finsk folkemusikk en arena hvor de kan samles, utveksle erfaringer, ideer og melodier for egen inspirasjon og utvikling. Samtidig er det et tilbud til publikum om å bli kjent med denne musikken.
– Om du har lyst å komme og høre, så legg turen innom Skibotn, Hottigården og Kafé Ruija den helga. Du er hjertelig velkommen, oppfordrer arrangørene og lokker med allsang, kaffebål og god stemning. Det er fri adgang for publikum.

Daniel Wikslund, Mats Dimming og Øystein Fredriksen under fjordårets Paaskiviikko. Startskuddet for årets Paaskiviikko er 11. juni. Foto: Lill Vivian Hansen.

Paaskiviikko 2018
11.–17. juni 2018.
Paaskiviikko er en ukelang festival som arrangeres årlig med arrangementer i alle kommunene i Nord-Troms, der kvensk språk og kultur står i fokus.
Det vil bli arrangert kulturkvelder på Kvænangsbotn Grendehus i Kvænangsbotn, på Solhov i Lyngen, på Kiilgården, Skjervøy og på Olderdalen kultursenter i Kåfjord. Her blir det både foredrag, konsert og kafesalg. Det vil bli invitert til forskningsseminar på Halti og kvensk salmekveld i Skjervøy kirke. I Storfjord åpner utstillinga «Lyngshestfortellinger» med foredrag og musikalske innslag. Her blir det også Pubkveld på Broen Pub med KvænQuiz og konsert. Boka «Tradisjonsmat fra Nord-Troms» lanseres på Halti, her vil det også bli konsert på Halti kulturscene. Paaskiviiko avsluttes med kvensk-norsk gudstjeneste på Bergmo Bedehus i Nordreisa kommune og kulturdag på Tørfoss kvengård.

Kvensk og finsk vennefest! / Kveenien ja suomalaisten Ystävänpäivä!
Oslo, Langbrygga, 22. juni 2018.
Bli med og feire finsk/kvensk Juhannusaatto – Midtsommer på SALT – Art Music på bryggekanten vis à vis Operaen i Oslo! Arrangørene «Kvener ut av skapet!» og SALT Art – Music samler kvener, norskfinner, finlendere, svenskfinner, tornedalinger og skogfinner til en Vennedag/Ystävänpäivä med sauna, musikk, mat, drikke og sosialt samvær. Arrangørene håper å nå ut til alle de som ikke er medlem i en eller annen finsk/kvensk organisasjon.
– Det skjer masse fint inne i de organiserte miljøene, men dette er et lavterskeltilbud. Vi ønsker også de som ikke vil å være med i en organisasjon velkommen. Da vil kanskje de som vet at de har littegrann kvensk/finsk bakgrunn komme, oppfordrer en av initiativtakerne, Reidar Harju.

Finnskogdagene 2018
Svullrya, Grue Finnskog 6.–8. juli 2018.
Finnskogdagene ble arrangert første gang i 1970 og har hvert år siden starten funnet sted på Svullrya; Grue Finnskog i juli måned. Da blir «Republikken Finnskogen» proklamert og løsrevet fra kongeriket Norge med egen regjering og styringsverk.
Tradisjonene har utviklet seg etter innvandringen fra Finland på 1600-tallet. Målsetningen er å ta vare på og videreføre tradisjoner og verdier og gjennom dette utvikle Finnskogen til å bli enda mer attraktiv for fastboende og besøkende. Under Finnskogdagene kommer mange hundre besøkende til arrangementene og festivalen gjestes av personer og grupper fra flere land og kontinenter.
– Merk av kalenderen og planlegg turen til Finnskogen. Her blir det mye moro og fine opplevelser, oppfordrer arrangørene på sine nettsider.

Sommerleir på Seskarö
Seskarö, Haparanda, 18.–22. juli 2018.
Språk- og kulturleir med fokus på finsk, meänkieli og kvensk.
Sommerleiren på Seskarö vokser fra år til år.
– Vi har hatt over 70 deltakere og det har fungert bra. Man får med språket, sier Daniel Särkijärvi, som ønsker flere kvener velkommen til leir.

Kipparifestivalen • Kipparin festivaali
Børselv, 20.–22. juli 2018.
Kipparifestivalen – Kipparin festivaali er en festival med et spesielt fokus på kvensk kultur. Arrangeres i Børselv/Pyssyjoki i Porsanger/Porsanki.
Årets program er foreløpig ikke «spikret», men det jobbes med å få på plass en del foredrag, konserter både for ungdom og voksne samt aktiviteter for barn. For en bygd med kun 200 fastboende betyr festivaldagene en kraftig økning av folketallet. I 2014 solgte festivalen rundt 800 billetter.

Väyläfestivaali
Kilpisjärvi, 21.juni–1. juli 2018
JORD-yhtye ja joikaaja Johan Sara Jr ovat Väyläfestivaalin toisen möte-konsertin artistit! JORD on meänkielisen Ruotsin yksi maineikkaimmista yhtyeistä, kautokeinolainen Johan Sara Jr puolestaan on yksi saamelaisalueen nimekkäimmistä ja monipuolisimmista muusikoista. Pohjoisen menestysyhtyeen ja merkittävän saamelaisartistin esiintyminen Kilpisjärvellä huipentaa kesän Väyläfestivaalin.
Fávlefestivála dahkan prográmmakonseapta “möte” (deaivvadeapmi) lea forum, mas sierra tradišuvnnain boahtán artisttat deaivvadit loaiddastanlávddi alde. Artisttat deaivvadit easkka festiválas ja gárvvistit oktasašloaiddastemiid spontána vuogi mielde, mii gáibida earenoamáš dáiddalaš sáhkkiivuođa ja attáldagaid reageret johtilit ođđa báhcahagaide. Möte-artisttat leat JORD-joavku ja Johan Sara Jr.

Ensemblen JORD och jojkaren Johan Sara Jr möts i Kilpisjärvi skola! JORD är en av de kändaste ensemblerna från meänkieliområdet i Sverige och Johan Sara Jr från Kautokeino är en av de berömdaste och mångsidigaste musikerna från Sameland. Sammankonsten av den nordiska framgångsrika gruppen och den ansedda sameartisten i Kilpisjärvi där de tre riksgränserna möts, kulminerar sommarens Väyläfestival.

Langfjorddagan
Langfjord 22.–28. juli 2018.
Årets tema for arrangementet er «Langfjord – bygda der kulturer møtes».
Gabriella Jurisic Ottesen i arrangementskomiteen forteller at i år vil man løfte fram det spesielle med å vokse opp og bo i en bygd der både kvensk, samisk og norsk kultur og tradisjoner er flettet inn i hverandre.
Her vil det bli aktiviteter knyttet opp mot kvenske tradisjoner og KultNetts forestilling «The Sound of Arctic» i norsk versjon vil ha «urpremiere» i Langfjorden disse dagene.
Ottesen oppfordrer folk å følge med på «Langforddagan» sin facebookside.

Göran Johansson, Sören Fjällborg, Jan Daleng og Alf E. Hansen (fotograf) legger detajene for kvensk samling i Kiruna i august.

«Ett språk, en kultur, ett folk»
Kiruna 2.–5. august 2018.
Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto (NKF-RK) og Lantalaisen inviterer til kvensk samling i Kiruna.
Tema for arrangementet er «Ett språk, en kultur, ett folk».
– Ideen er å gi kunnskaper om og forsterke vår felles identitet. NKF-RK samarbeider med Lantalaisen, våre kvenske venner i det aller nordligste Sverige, og vil arrangere en samarbeidsleir i Kiruna, der hensikten er å bli godt kjent med hverandres kultur og hverdag, og samarbeide videre med å bevare og utvikle vår egenart, sier arrangørene.

Kulturdag i Grovfjord
Grovfjord 3. august 2018.
Saltvatn grendehus er arena når det 3. august inviteres til Kulturdag i Grovfjord. Tema for arrangementet har de tre siste årene vært «Tre stammers møte». Hvor kom kvenene fra og hvor er de i dag? Det vil også bli vist utdrag fra en dokumentarfilm om den kvenske innvandringen til Nord-Norge. Storfjordbandet Resirkulert avslutter arrangementet med konsert.

Riddu Riddu
Samuelsberg, 12.–15. juli 2018.
Riddu Riđđu Festivàla er en internasjonal urfolksfestival, som årlig finner sted i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Riddu Riđđu 2018 arrangeres 12.–15. juli og presenterer som vanlig et bredt program med barnefestival, kunstutstilling, ungdomscamp, litteratur, scenekunst, musikk, filmprogram, seminar og kurs.