Sjekk den store gjengen som stilte fra Tornedalen. Alle minus en er med på dette bildet, de kom i biler for å fiske på sjøen og utveksle erfaringer med kvenske minoritetskolleger. – Vi fikk makrell på kroken og knyttet mange nye kontakter, lød oppsummeringen. (Foto: Arne Hauge)

 

Mer enn før og tettere enn før: Kjækan viste seg fra sin beste side da norske kvener og svenske lantalaiset og torniolaksolaiset ga hverandre hånden på samarbeid.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var i flere omganger Terje Raattamaa som grep mikrofonen og tok initiativet til mer og bedre samarbeid. Raattamaa er leder for Svenske kväner – Lantalaiset kiruna, og i tillegg nestleder for moderforeningen STR-RT.

– Det har vært utrolig bra. Dette har vi lenge ønsket å gjøre, sa Raattamaa overfor Ruijan Kaiku etter en dag full av presentasjoner og foredrag, kontaktknytting og utveksling av erfaringer.

– Nå håper jeg vi har begynt det samarbeidet som kan lede til flere møter, og spesielt til arbeidsgrupper, slik vi har pratet om tidligere, sa lederen.

Terje Raattamaa og Kai Petter Johansen. – Vi skal samarbeide mer og bedre, var de to lederne enige om. Raattamaa er nestleder i Svenske tornedalingers riksforbund, og Johansen er leder for Norske kveners forbund – Ruijan Kvääniliitto. (Foto: Arne Hauge)

Samarbeids-oppfatningen deles av NKF-leder Kai Petter Johansen. Det ga han klart uttrykk for de gangene han grep mikrofonen og fulgte opp invitasjonen fra Tornedalen.

Fra ungdomssiden var det samme beskjed, Met Nuoret stilte med sin leder William Torikka, og meldingen mellom ham og representantene fra det norske Kvääninuoret var at de i større grad skal dra veksler på hverandres erfaringer. Dette naturligvis fordi hver av foreningene har sine sterke og svake sider.

Liv Annie Johansen hadde tatt turen fra Lemmijoki, Lakselv. Språkforbildet fulgte nøye med på det som ble sagt, at det også var fint å ta seg en kaffekopp ute i sola på brygga, bidro nok til at den drøyt 30 mil lange turen var verdt bryet. (Foto: Arne Hauge)

Samarbeidsleiren fant sted lørdag 6. august i år, og stedet var Kjækan i Kvænangen i Nord-Troms. Man skulle tro at de ville velge hovedkontoret til Norske kveners forbund som arrangørsted – det holder som kjent hus i stedets nedlagte skole – men Kjækan Brygge ble valgt. Med stor suksess, må vi få lov til å si, all den tid sola skinte og måsen satte sitt musikalske preg over tilstelningen.

Om Liv Annie Johansen hadde en drøy bit å kjøre, så var turen enda lengre for Thormod Holti (til venstre). Her ser vi tanaværingen i sannhetsprat med kommisjonsmedlem Ivar Bjørklund. (Foto: Arne Hauge)

Alle de nevnte foreningene fikk god tid til å presentere seg. Det samme gjorde Sannhetskommisjonen både fra svensk og norsk side, fra sistnevnte hold stilte Ivar Bjørklund og fra sekretariatet seniorrådgiver Anna-Kaisa Räisänen. Etterpå holdt Bjørklund et foredrag kalt «Kvener i Kvænangen», før det utpå kvelden var festmiddag med koldtbord samt kulturinnslag med Trine Strand.

Dette var bare en smakebit som snarest på det som foregikk, vi lover å komme tilbake med bra mye bra saker fra samarbeidsleiren.

Hvis vi skal nevne en kommune som fra naturens side ikke fortjener avfolking, så må det være Kvænangen. Om stedet Kjækan scorer høyest på den lokale missekonkurransen skal være meget usagt, men at det er et idyllisk og velegnet sted for kvenske samarbeidsleirer, det er sikkert. (Foto: Arne Hauge)