Kunstverket Vastavirthaan av gruppa Jokiroikka ble første gang utstilt på Deichman Bjørvika. Nå kommer gruppa til Kväänibiennaali. (illustrasjonsfoto: Deichman)

 

Programmet er klart for den andre Kväänibiennaali som arrangeres denne sommeren.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Kväänibiennaali – Kvenbiennalen ble først arrangert i 2021, og arrangeres for andre gang i år. Kunstfestivalen arrangeres av Kvensk Kunstnerforbund, som ble etablert i 2021 i forbindelse med den første Kväänibiennaali. Festivalen foregår i Vadsø fra 1. til 4.juni.

Til festivalen kommer kunstnergruppa Jokiroikka, og kunstnerne Benedict Beldam og Sylvia Henriksen. Festivalen åpnes 1. juni med Hanne Hammer Stien, Maija Liisa Björklund, Kjersti Feldt Anfinnsen og Petter Taranger.

Se hele programmet her: Kväänibiennaali 2023

Den unge kunstneren Beldam har utdanning fra KHiO og UiO, og jobber med performance, installasjon, skriving, tegning og lyd. I Vadsø utstilles audioverket «Sirens the audio piece: Vadsø edition». Verket stilles ut som en research for å videreutvikle serien Sirens i dialog med saunakulturen i Vadsø.

Henriksen er en kunstner fra Svolvær som jobber med materialbasert kunst, hovedsakelig med gjenbruk av tekstil. Hun er opptatt av det vi etterlater oss, og hvordan det etterlatte materialene står igjen som menneskelige spor. Under festivalen holder hun et kreativt tekstilverksted som finner sted 3. og 4.juni.

Jokiroikka er en Oslo-basert kunstnergruppe som består av Elisabeth Seppola Simonsen, Maiya Syrstad Jerijervi og M. Seppola Simonsen. Kunstverket deres Vastavirthaan viser til det tette forholdet mellom kvener og elva. Verket ble først utstilt på Deichman Bjørvika i Oslo våren 2023. Prosjektet ønsker å synliggjøre det kvenske og videreføre kvensk kultur. Under Kväänibiennaali deltar gruppa blant annet i panelsamtale om bevegelser i kvensk kunst sammen med de andre kunstnerne på festivalen.