Nordisk Råds Litteraturpris-nominerte Ingeborg Arvola åpner festivalen (Foto: Lina Hindrum/Cappelen Damm)

 

Litteraturhuset inviterer til en uke fylt med kvensk litteratur.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Litteraturhuset i Oslo ønsker velkommen til festivalen «Alt dette er min heim – samiske og kvenske/norskfinske litteraturdager». Festivalen starter mandag 17. april, og det med en samtale mellom forfattere Ingeborg Arvola og Tove Nilsen, framgår det i ei pressemeldingen fra Litteraturhuset.

Leder ved Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza, sier at Arvola har skapt stor litteratur av en underkjent og underkommunisert del av Norges historie, og at det er en fryd å skulle åpne festivalen med henne.

Festivalen ønsker å fremme samisk og kvensk kultur ved bruk av ulike kunstneriske sjangre og formater. Frank Jørstad og Teodor Janson fra Kventeateret kommer for å dele tanker rundt forestillingen Det usynlige folket, og filmen Ellos Eatnu / La elva leve vises. Det blir foredrag med historieprofessor Einar Niemi som er medlem av Sannhets- og forsoningskommisjonen, han skal fortelle om historien fra regionen, og kommisjonskollega Ketil Zachariassen skal snakke om fornorskningspolitikken.

I tillegg kommer M. Seppola Simonsen, Kjersti Anfinnsen og Aina Basso for å diskutere det kvenske språket og språkløsheten. Det blir besøk av billedkunstner Synnøve Persen, og tegneserieforfatter Mats Jonsson kommer og. Musikk og poesiopplesning vil der også bli.

Fullt program for festivalen finner du her: Alt dette er min heim

– Hit kommer et utvalg av Norges og Sápmis fremste og mest spennende litterære stemmer – som vi vanligvis hører alt for lite til sør for polarsirkelen. De gir oss store kunstneriske opplevelser, og samtidig helt uvurderlige perspektiver for å forstå historien og kulturen til Norges urfolk og nasjonale minoriteter, sier Kaluza.