Vi besøkte barnehagen. Unger trenger dessuten hyppige møter med tekst og bilder på papir. Her ser vi Birk til venstre og Oliver til høyre, begge fra Bossekop barnehage. De blar for anledningen i en fersk utgave av magasinet Ruijan Kaiku. (Illustrasjonsfoto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Hei alle sammen. Mie olen Frank Halvorsen. Jeg er klar for en ny sending her på Ruijan Radio og jeg håper du også er klar.

Det er kun ei uke til den store kvendagen og i oppkjøringen byr vi på ei rikholdig sending. Som starter hos barna og de voksne i Bossekop barnehage i Alta. Forleden fikk de nemlig besøk av Ruijan Kaiku, som tok invitasjonen på stående fot og hadde med seg kvenske ting og tang.

Buffer, blader, søljer og annet. Der oppdaget vi raskt at ungene hadde gjort som de skulle, de hadde øvd på å synge og snakke kvensk. Planen, skal vi få vite, er å synge en bursdagssang til kvenfolket.

For neste torsdag, 16. mars og Kvenfolkets dag, skal ungene til pers i studio. Mer om det når den tid kommer.

Tidlig i dagens sending skal vi til Storslett skole, hvor Den kulturelle skolesekken har vært på besøk med et opplegg kalt Mie olen mie – Jeg er meg. Totalt seks kommuner i Nord-Troms har hatt besøk, samt at det også har vært et opplegg i Finnmark. Noen av spørsmålene som er stilt er hva det vil si å være kven eller norskfinne, samtidig som folk har fått sett på og deltatt med kvensk håndverk. Samtidig som vi hører fra elevene, skal vi også møte den kvenske kunstneren som står sentralt.

Det er spennende dager, også fordi Ruijan Kaiku og Ruijan Radio nylig har fått seg en ny journalistpraktikant. Tale Igeland er fra Alta, skal vi senere få høre, men hun har bodd lenge i Bergen.

Det blir også en tur tilbake til språk- og skrivekurset i Børselv, der vi denne gangen skal høre fra de kjente kvenske medarbeiderne Riinakaisa Laitila og Mari Keränen. Spørsmålet er om, det blir flere kurs av samme art.

Det og mer til. Vi høres. Hyvästi.