Den gamle slåmaskinen skal få nytt liv på et kventun. (Foto: Alf E. Hansen)

 

Fra Kiruna til Porsanger for aldrende slåmaskin.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Denne fargesterke slåmaskinen befinner seg på Hestnes i Porsanger. Planen er et videre liv som kulturmarkør for tradisjonell kvensk gårdsdrift, mest trolig sentralt plassert på det lokale kventunet som maskinens eier, Jan Daleng, for tiden bygger opp.

– Det var Göran Johansson som ga maskina til Daleng, opplyser fotograf Alf E. Hansen.

– Den er fra Pirttivuopio ved Kiruna. Der hadde Johansson i tolv år prøvd å lage et gårdsmuseum, men han mislyktes på grunn av protester fra reindrifta. Derfor ga han maskina videre til Jan så den heller kunne få nytt liv på hans kventun. Eller at slåmaskina til syvende og sist havner på Kventunet til Kvensk institutt, Kainun institutti i Børselv, sier Hansen.

I aktivt bruk ble slåmaskina trukket av et større dyr, fortrinnsvis hest.

– Derfor passer det jo ganske bra at den har havnet på nettopp Hestnes i Porsanger, sier Hansen, han forteller dette om den praktiske bruken:

– Man satt på setet, og hadde et spakesystem for å aktivere knivene. Koblet man til, begynte knivene å slå i en sideveis bevegelse som klippet gresset. Det var to knivsett, det ene sto i ro, det andre beveget seg. Til sammenlikning som en skjeggtrimmer, sier fotografen.


Foto: Alf E. Hansen