Prosjektleder Inger Birkelund er glad for å få på plass intensjonsavtalen mellom kventeateret og UIT (Foto: Liisa Koivulehto)

 

– Det var et utrolig stort øyeblikk for meg, sier teaterildsjel Inger Birkelund etter gårsdagens møte med Norges Arktiske Universitet – UIT.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

– Det at vi kan få ta i bruk den kunnskapen og kompetansen som finnes ved UiT er en viktig forutsetning for å nå drømmen vår, sier kventeaterets prosjektleder Inger Birkelund om intensjonsavtale som i går ble underskrevet mellom UiT og kventeateret i Nordreisa.

Birkelund er klar på at for å få skape scenekunst som formidler kvensk historie, må man ha kunnskap innen mange felt.

– Vi må kjenne vår historie, ha språkkunnskap og forstå minoritetsutfordringer og demokratiske prosesser, og vi har behov for kunnskap om identitets- og samfunnsutvikling. Ikke minst trenger vi og våre utøvere kunnskap om scenekunst. Alt dette finner vi på UiT, og vi er svært glad for å kunne formalisere et samarbeid gjennom denne avtalen, sier hun.

Et spesielt ansvar
Det var leder for interimsstyret ved Kvääniteatteri, Torbjørn Svane Naimak, og UiT-rektor Anne Husebekk som signerte intensjonsavtalen. En av tankene er at Kvääniteatteri ved bruk av teaterets virkemidler skal bidra til økt kunnskap og synlighet for kvensk språk, fremme kvensk historie og kulturarv og bidra til økt engasjement og synlighet for kvenske kunstnere og entreprenører.

– Vi som arbeider for å få etablert et kventeater har som utgangspunkt at dette teateret skal bli et sted for formidling av kvensk historie og kultur og at det kvenske språket skal levendegjøres. UiT er den fremste institusjonen i nord for formidling og forskning. Det at vi kan samarbeide om og utforske hvordan vi kan bruke teateret aktivt til å fremme og synliggjøre kvensk historie, kultur og språk er veldig spennende og åpner nye muligheter, sier Naimak i en pressemelding på UITs nettsider.

Ny giv for det kvenske
Lena Aarekol, direktør for Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK), sier at hun er begeistret for initiativet som er gjort for å starte Kvääniteatteri. Hun mener dette vil innebære en ny giv for kvensk kultur og språk.

– Samarbeidet med Kvääniteatteri er positivt for UMAK, når det gjelder både kunstutdanningen og museumsvirksomheten. Avtalen vil særlig styrke pågående arbeid med planleggingen av et nytt studietilbud i scenekunst. Men den vil også være relevant for utveksling av kunnskap om kvensk kulturarv innen forskning, samling og formidling ved Norges arktiske universitetsmuseum, sier Aarekol til UIT.

Intensjonsavtalen varer i første omgang i tre år.