Bård Grape. (Foto: Evoke Film)

 

Viktig dokumentasjon av stor verdi: – Bevilgningen betyr at vi kan fortsette utviklingen av filmen, sier filmskaperen.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I midten av mars hadde Ruijan Kaiku en sak om at Bård Grape og Evoke Film i Tromsø lager dokumentarfilm om den kvenske kunstmaleren og musikeren Ivar Sælø. En av utfordringene man da stod ovenfor, var å få finansieringen i orden. Partner i Evoke Film, Sigbjørn Rønbeck, uttrykte det slik:

– Det tar lang tid å lage film, men det som tar lengst tid er å skaffe finansiering.

Les også: Den kvenske malerens liv blir dokumentar

Nå melder Kulturrådet på sine sider at Evoke Film har fått tilskudd fra Norsk kulturfond gjennom ordningen prosjektstøtte kulturvern. Prosjektet er bevilget 300 000 kr i støtte.

– Bevilgningen betyr at vi kan fortsette utviklingen av filmen, skaffe mer finansiering og gjøre research og utvikle konsept og manus. Det sier filmskaper Bård Grape til Ruijan Kaiku.

– Vår ambisjon er fullfinansiering, før vi begynner produksjon. Det er som å bygge hus, ikke så lurt å bygge hvis du ikke har råd til en av veggene eller taket.

– Heldigvis, med denne bevilgningen så har vi rom for noe opptak med de siste kvenene som har kvensk som morsmål. Det er viktig dokumentasjon av stor verdi for ettertida, at de uttrykker seg med egne ord samt gir oss fortellinger fra den tida Sælø levde og virket, sier Grape.

Evoke Film AS ble etablert under coronakrisen 2020 av Bård Grape, Sigbjørn Rønbeck og Andreas F. Rønbeck.