Mange kvenske barn har stiftet bekjentskap med muldvarpen til Anna-Kaisa Räisänen. Nå viser det seg at de pedagogiske erfaringene er tilsvarende for meänkieli. (Foto: Arne Hauge)

 

Daniel lokker fram meänkieli ved hjelp av lek – og ei papegøye.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

På Snømannens førskole på Hertsön i Luleå samles de minste barna rundt Daniel Särkijärvi. Med små pedagogiske middel har han dem i sin hule hånd, hvorpå Daniel og barna hurtig befinner seg i en annen verden hvor meänkieli føles naturlig. Og der hvor språklærer Anna-Kaisa Räisänen fra Kvensk institutt i Børselv fenger barnas interesse med en muldvarp, har Daniel en snakkesalig fugl.

«Som en riktig sjørøverkaptein lar Daniel en snakkende papegøye kikke fram fra ranselen. Fra den stunden er barna på Snømannens førskola solgt. De gjentar ord og regner på meänkieli,» skriver minoritet.se om den framgangsrike pedagogen.

Daniel Särkijärvi og papegøyen. (Foto: Minoritet.se/Hasse Stenudd)

Särkijärvi har blitt en høyt verdsatt inspirator i meänkieli, og han reiser i dag rundt i landet med revitalisering av språket som sin målsetting. At Luleå ble forvaltningskommune for meänkieli, det hendte i februar i år, ga en skikkelig rivstart for Daniels virksomhet, skriver nettstedet.

– Det er kjempeviktig at læringen blir lystbetont og lekende samtidig som den er pedagogisk, sier førskoleleder Anneli Fagerstedt. Hun og førskolen jobber også med finsk i tillegg til meänkieli.

Les mer om Daniel Särkijärvi og hans pedagogikk her

Anna-Kaisa Räisänen og den kvenske muldvarpen. (Foto: Arne Hauge)