Toril Bakken Kåven har vært leder i Nordkalottfolket siden 2005. Nå gir hun stafettpinnen videre. (Kuva: Arne Hauge)

 

Foran landsmøtet i Nordkalottfolket har Toril Bakken Kåven gitt beskjed om at hun ikke tar gjenvalg.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Kåven var initiativtaker og primus motor i 2005 da Finnmarkslista, som siden ble Nordkalottfolket, ble etablert. Siden har hun ledet partiet, og er også parlamentarisk leder på Sametinget og Troms og Finnmark Fylkesting. I 2016 ble Nordkalottfolket formelt stiftet som parti, frem til da hadde det vært organisert som liste til Sametingsvalget. Det skriver Nordkalottfolket i en pressemelding.

– Det er med stor glede jeg gir ledervervet videre, det har vært et ønske fra meg i mange år. Men organisasjonen har ment at det var for tidlig, det var behov for meg enda litt til, mens vi bygger opp og får flere dyktige medlemmer. Nå er vi der – og det blir utrolig spennende å følge utviklingen fremover, sier Kåven.

Les også: Svært takknemlig for kvenske stemmer

–  Å gå av som leder gir meg tid til å fokusere på politikken, som jo er det viktigste for oss. Så de som håpet de nå var kvitt meg, må jeg nok skuffe. Det blir nok heller mer politikk, enn mindre, sier hun.

Leder i valgkomiteen, Kjetil Romsdal, sier komiteen er i sluttfasen på sin innstilling.

– Dette er veldig spennende, og noe som har ligget i kortene lenge. Vi vil offentliggjøre innstillingen så fort den er klar, og håper det ikke skal gå mer enn noen dager, sier Romsdal.

Kåven ser fram til å slippe nye kluter til.

–  Nordkalottfolket går nå inn i en ny fase. Vi ser det dukker opp dyktige politikere og talentfulle ledere. Vi har jo allerede på Sametinget vist at Nordkalottfolket slett ikke bare er én person, det er mange markante politikere nå. Fremover vil flere gode ledere og politikere bli enda mer synlige. Jeg gleder meg utrolig mye over det, sier Kåven.