Hovedmarkering av Samenes nasjonaldag foregår ved UiT Campus Alta. (Foto: UiT Norges arktiske universitet)

 

Selve dagen er i morgen mandag, men det foregår markering også i dag. Samefolket har kort sagt mye å glede seg til. Alt fra taler og visuell joik til seminar og artigheter for barna. 

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

UiT melder om bred markering rundt samenes nasjonaldag. Selve dagen er 6. februar, i år en mandag, men Universitetet har program også dagen før. Verdt å merke seg er samisk søndag for barna i Tromsø, i regi av Norges arktiske universitetsmuseum. Påmelding kreves, den finner du her:

Samisk søndag for barna

Så skynder vi oss å ta med at det på Teorifagbygget i auditorium 2, vi er stadig i Tromsø, blir mulig å følge hovedsendingen fra Campus Alta. Med kaffe og kake i etterkant. Mer informasjon her:

Strømming av UiTs hovedsending fra Alta

Det varsles for øvrig stor variasjon i markeringene av samenes nasjonaldag ved UiT, blant annet taler, musikk, kunstutstilling og dans, samt seminarer med dagsaktuelle tema.

Hovedarrangementet skjer altså i Alta, hvor Samskipnaden melder at det selvfølgelig skal by på den tradisjonelle samiske festmiddagen, bidos. Lokalavisa har også tatt ansvar, her finner du ei høvelig lenke.

Hele arrangementet strømmes av Altaposten og kan ses her

Vi tar med at sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen er hovedtaler for dagen, og at han også skal åpne kunstutstillingen til Josef Halse. Pluss masse andre kjente og ukjente folk som vil ta rampelyset, slik at årets samiske feiring blir et minneverdig opplevelse for små og store.

Ruijan Kaiku nytter høvet og gratulerer med dagen: Onnea saamelaiskansan päiväle ja lihkku beivviin.