Kainun institutti var tidlig ute, og tilsvarende bøker dukker opp også i Sverige.

 

Den fins på kvensk og meänkieli og nå også på finsk.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

For 3 år siden fikk Kainun institutti, Kvensk institutt på plass ei norsk-kvensk fraseordbok for pleie og omsorg. Nå har Språkrådet i Sverige fått på plass noe tilsvarende, i form av ei ny svensk-finsk ordliste med anvendelige ord for tilsvarende yrkesområde. En bok som dermed egner seg godt også for norske pleie- og helsearbeidere med finsktalende pasienter, eller særlig interesse for yrkesrelevante finske ord og uttrykk.

Silmiklasit

Fra før har blant andre Pajala kommune fått på plass fraseordbok på meänkieli til bruk innen eldreomsorgen, hvor det også er tatt høyde for dialektvariasjoner. Eksempelvis fins det i området tre ulike ord for glasögon, briller, nemlig silmiklasit fra Tärendö, silmäklasit fra Pajala, og klasisilmät fra Korpilombolo.

Lastes ned

Den nye ordlisten kan enten bestilles i trykt versjon fra Språkrådet i Sverige, eller lastes gratis ned på hjemmesiden til instituttet for språk og folkeminne. Boken kom i stand etter ønske fra ansatte i de kommunene som inngår i forvaltningsområdet for finsk. Dette er kommuner med spesielt ansvar for å tilby også eldreomsorg på finsk.

For mer info/nedlasting av boken, se: Ny svensk-finsk omsorgsordliste