Kvääniflaku. (Kuva: Pål Vegard Eriksen) 

 

Arrangørene av det offisielle programmet på Kvenfolkets dag i Nordreisa har nå funnet ny hovedtaler, etter at Kultur- og likestillingsministeren avslo invitasjonen.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I Nordreisa har brikkene kommet på plass foran årets markering av Kvenfolkets dag, og Ruijan Kaiku har fått tilsendt programmet.

I år vil den offisielle markeringen finne sted den 16. mars på Kirkebakken menighetshus på Hansinkenttä/Storslett. Her blir det taler, kulturinnslag, saft, kaffe og kaker fra klokken 17:00 til 19:00.

Ny hovedtaler

Under markeringen er det riksantikvar Hanna Kosonen Geiran som holder tale for dagen. Nordreisa kommune, som koordinerer den offisielle markeringen i kommunen, hadde i utgangspunktet invitert Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen nordover, men ifølge ordfører Hilde Anita Nyvoll hadde ikke kulturministeren anledning til å komme.

Ruijan Kaiku har grunn til å tro at riksantikvaren i utgangspunktet er i Nord-Troms denne dagen i anledning fredningsmarkeringen av Hottigården i Yykeänperä/Skibotn, som foregår tidligere samme dag.


Riksantikvar Hanna Kosonen Geiran (t.v), her fra fredningsmarkeringen av en kvengård i Salangen sommeren 2022. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Det blir også allsang av «Hyvän illan» og kulturinnslag ved Nordreisa kulturskole og Kvääniteatteri.

Klokken 19, like etter arrangementet på Kirkebakken menighetshus, inviteres det til konsert med Øystein Fredriksen, Peter Vang og Daniel Wikslund i Nordreisa kirke, som ligger like ved. Her blir det også innslag med Teatterilapset (teaterbarna).

Arrangementskomiteen bak det offisielle programmet ledes av ordfører Hilde Anita Nyvoll. I tillegg deltar ordfører i barnas- og unges kommunestyre, en representant for kommunestyret, Nordreisa sokn, Halti kvenkultursenter og Nordreisa same- og kvenforening. Kommunens kulturvirksomhet er sekretariat for komiteen.

Sammenstøt med Riksteateret

De tidligere årene har hovedmarkeringen av Kvenfolkets dag i Nordreisa funnet sted på Halti. Bygget, som blant annet huser kvenkultursenter, det regionale museet og det nasjonale kventeateret, er et naturlig signalbygg for kvenkulturen i regionen. I år ble det imidlertid sammenstøt med Riksteateret, som har forestilling på huset samme dag. Det skjer ikke flere ganger, lover ordføreren:

«Nå har vi booket Halti kulturscene den 16. mars langt inn i evigheten», skriver hun i en e-post.

Aktiviteter hele uka

Utenfor kommunens offisielle program er det også andre aktiviteter i Nordreisa, hele uka igjennom, i anledning kvenenes nasjonaldag.

Allerede søndag 12. mars er det høymesse i Nordreisa kirke fra klokken 11, med markering av Kvenfolkets dag. Her vil kvenkoret KvääniÄänii medvirke. Påfølgende tirsdag inviterer Nordreisa bibliotek til kvensk kafé fra klokken 12, dette som en del av den løpende arrangementsrekken «Påtår.» Her blir det kvensk kaffe og kake.

Dagen før dagen, onsdag 15. mars, arrangeres det kvensk bingo på Luggeføre bar og scene. Det er fri entré og livemusikk ved Øystein Fredriksen, Peter Vang og Daniel Wikslund. Den 16. mars vises filmen «Sisu – Din indre styrke» på Halti mellom klokken 10 og 14.

Den 16. mars serverer Bios Café blodpannekaker og tørrkjøttlapskaus i anledning dagen.

På toppen av dette har Nordreisa bibliotek kvensk bokustilling hele uke 11, Nordreisa husflidslag inviterer til strikking av «kvensokken» den 2., 9. og 16. mars mellom klokken 18 og 21, mens elever på 5. trinn får besøk av den årlige språkturneen «Paaskimatka» som arrangeres av bibliotekene i Nord-Troms og Halti kvenkultursenter.