Det blir rolig feiring av Kvenfolkets dag flere steder i år på grunn av koronautbrudd. (Illustrasjonsfoto: Nina Merete Austad)

 

Både i Oslo, Alta, Vadsø, Lakselv, Storslett og Trondheim er arrangementer i forbindelse med Kvenfolkets dag avlyst på grunn av koronautbrudd.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

– Det er akkurat blitt avgjort at vi må avlyse våre arrangementer i forbindelse med Kvenfolkets dag. Det er utrolig trasig, men dessverre ikke noe vi kan gjøre noe med, kan leder av Porsanger kvenske språksenter, Anneli Naukkarinen, fortelle onsdag ettermiddag. Da hadde hun akkurat vært i kontakt med kommuneoverlegen.

Feirer på sosiale medier

–Barneskolen i Lakselv er nå stengt og flere familier er satt i korona-karantene, sier hun.

I følge nettsidene til Porsanger kommune har man også valgt å stenge følgende kommunale anlegg: Kino, sportshall, Porsangerhallen, svømmebassenget og varmebassenget.

I Porsanger var det lagt opp et rikholdig program på Kvenfolkets dag med foredrag med Kvenflaggets historie, kanefart med hest og slede, boklansering med Agnes Eriksen og Kvenquiz. Alt dette er altså nå avlyst.

– I og med at vi har mange eldre gjester som er i risikosonen velger vi å avlyse arrangementene. Vi tar rett og slett ikke sjansen på at noen blir syke, forteller Naukkarinen.

Selv om arrangementene i Lakselv avlyses, håper hun mange vil markere dagen på alternativt vis.

– Vi håper likevel folk vil markere Kvenfolkets dag hjemme eller andre steder, og dele sin feiring på sosiale medier, sier Anneli Naukkarinen.

Avlyst på Halti

Halti Kvenkultursenter har også avlyst også sine arrangementer på Kvenfolkets dag.

– I samråd med kommuneoverlegen i Nordreisa har flere arrangementer blitt avlyst for å begrense faren for smitte av koronavoruset, og det er nå besluttet at dette arrangementet om feiring av Kvenfolkets dag på Halti mandag 16. mars avlyses, står det på arrangementsiden på Facebook onsdag ettermiddag.

Kun flagg og utstilling

Også Norske Kvener Midt-Norge/Ruijan Kväänit Keski-Norja avlyser sine arrangementer i Trondheim 16. Mars. Dette skriver kvenforeningen på sin Facebookside i ettermiddag:

«På grunn av den pågående situasjonen rundt Korona-viruset, har vi besluttet å avlyse feiringen av årets Kvenfolkets dag. Utstillingen «Kven er kven» vil stå i galleriet, som planlagt. Vi vil komme tilbake med informasjon om en sommeravslutning. Når det gjelder Kvenfolkets dag i år, så er vi glade for at det vakre flagget vårt vil pryde lysboksen på Rockheim. Det kommer et eget innlegg om dette på Facebook. Vi beklager avlysningen, men har valgt å følge de signaler som er gitt fra myndigheter, og også se til hva aktører i kulturbransjen gjør av tiltak, og i samfunnet forøvrig.»

Flagget skal likevel feires utenfor rådhuset i Trondheim klokken 08.00.

Fortløpende vurdering

Også i Oslo, Vadsø, Børselv, Kvænangen og Alta avlyses alle arrangementer tilknyttet Kvenfolkets dag.

– Vi vil med dette informere at arrangementet på Kvenfolkets dag kl 17.30 avlyses på grunn av koronavirusfaren. Vi beklager dette, men vi må ta hensyn til deltakerne og pålegg fra Oslo kommune, sier Nils-Einar Ørnebakk i Kven Østlandet. Flagges heises utenfor Oslo rådhus klokken 08.00.

Utsatt

Teaterforestillingen Bomstadkvenene som skulle framføres i Nordkjosbotn lørdag er utsatt på ubestemt tid.

– Nå får vi tid til å øve mer for å bli enda bedre, sier arrangør Hans Charles Nedrum med et glimt i øyet.

Landsmøtet i fare

Vi tar med at Hilja Huru i Norske kveners forbund sier til Ruijan Kaiku at de vurderer situasjonen fortløpende i forhold til om Landsmøtet skal avholdes som planlagt, 17.-19. april i år, eller om det må utsettes.

 

Denne saken om koronavirusets betydning for ulike kvenske arrangementer vil bli fortløpende oppdatert.