I en håndfull tiår har Mari Boine holdt fanen høyt hevet over samisk musikk. Torsdag 3. desember kan heldige deltakere se henne starte Sannhetskommisjonens møte. (Foto: Presse/Altaposten)

 

Mange spennende innledere følger opp den samiske artisten.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Ingen ringere enn Samefolkets kanskje aller mest kjente artist skal bidra når Sannhets- og forsoningskommisjonen holder åpent møte i Tromsø, førstkommende torsdag. Musiker Mari Boine skal oss bekjent neppe holde innlegg, hun skal servere det kunstneriske innlegget som innleder hele møtet. I seg selv verdt et besøk, kan det konstateres på vegne av dem som før har hørt henne opptre.

– Kommisjonen er svært glad for at Mari Boine har ønsket å bidra med sin musikk, heter det i ei pressemelding fra Sannhetskommisjonen, utsendt mandag denne uken.

– I tillegg vil mange organisasjoner og enkeltmennesker bidra under møtet og fortelle om konsekvenser av fornorskningspolitikken og urett, meldes det.

Møtet finner sted på Radisson blu hotell fra klokken 18.00 til 20.00, og av det foreløpige programmet kan vi lese at det blir velkomsthilsen ved kommisjonsmedlem Marit Myrvoll, før Torbjørn Naimak holder sitt innlegg. Noe den kjente tidligere vegvesensjefen gjør i kraft av å være leder for Tromsø kvenforening.

Også Tromsø sameforening og samisk ungdomsforening i Tromsø skal holde innlegg, her er navnene ennå uvisse, og mellom dem er det opp til Kvääninuoret å si sitt. Kvenungdommen stiller for øvrig ved Heidi Johanne Blomli og May-Britt Blomli.

Kristin Solberg stiller med innlegg fra Samisk foreldrenettverk i Tromsø, før kommisjonsmedlem Ketil Zachariassen skal si noe om temaet personlige historier. Etterpå blir det samtale om sannhet og forsoning, før Hans Ragnar Mathisen holder et innlegg under nevnte tema – personlig historie.

Konferansier er sekretariatsleder Liss-Ellen Ramstad, og med høyde for en meters avstand og lite bevegelsesfrihet i lokalene, så ønsker kommisjonen folk velkommen. Vi tar med at møtet streames via YouTube. Det er også anledning til å forhåndspåmelde seg, da må du sende epost med navn og telefonnummer til sekretariatets seniorrådgiver Inger Elin Utsi. Hun har epost: inger.e.utsi@uit.no.

Sannhets- og forsoningskommisjonen er, som vi har hørt noen ganger, satt til å granske fornorskningspolitikk og urett begått overfor samer, kvener og norskfinner.