Fra røverhistorier til publikums-interaktivt viddemysterium. Denne trioen duker nå scena i nord, for livlig markering av Kvenfolkets dag i Lakselv pluss Honningsvåg. Håper bare været holder seg for kjøreturen i mellom. Vi ser tegneserieskaper Terje T. Wollmann flankert av Ørjan Steinsvik og Borghild Otelie Aasebøstøl. (Foto: Privat)

 

Honningsvåg og Lakselv markerer Kvenfolkets dag med forestilling for barn.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I mengden av nåtidige tegneserier på kvensk, skiller Nils ja Magga seg ut. Som vel den eneste. De glade guttene har også inntatt scenen, kan det fristes. Her ser vi teaterplakaten. (Illustrasjon: Vintereik forlag)

Tegneserien Nils & Magga har for lengst tatt steget opp på scenen og var i fjor høst del av Den Kulturelle Skolesekkens program i Troms og Finnmark. For å realiserer teaterdrømmen har tegneserieskaper Terje T. Wollmann fått meg seg Ørjan Steinsvik og Borghild Otelie Aasebøstøl opp på scenen. Den 16. mars i år, Kvenfolkets dag, da står Honningsvåg og Lakselv for tur.

– Det er en fornøyelse å få jobbe med så rutinerte folk, sier Wollmann, som viser til at Aasebøstøl – som nå underviser i drama på Høgskolen i Volda – var regissør på fjorårets Kyläpeli. Steinsvik meldes på sin side å ha hatt stor suksess med Kvääniteatteri og «Det usynlige folket».

Økt interesse

– Sammen har de også fartstid i teaterkonstellasjonen Skrål og Skrammel, hvor de blant annet har reist rundt med samiske og kvenske eventyr, sier skaperen av serien. Han står bak Vintereik forlag, tar vi med.

Etter fullført kulturell-skolesekk turné registrerte Wollmann og co økt interesse rundt Nils & Magga som teater, og stykket blir således å se på ulike scener fram mot sommeren. Både i nord og sør.

– Derfor var det ingen tvil å spore da jeg sendte forespørsel til Honningsvåg museum og Porsanger kvenske språksenter. Å ha et tilbud for barn denne dagen tenker jeg er spesielt viktig, sier Wollmann. Markering av Kvenfolkets dag er ikke noe nytt i Porsanger, men serieskaperen viser også til sterkt gryende nysgjerrighet og bevissthet rundt det kvenske også i Nordkapp.

Mysteriet på vidda

Teaterstykket bygger på den første tegneserien om Nils ja Magga, hvor publikum får et innblikk i deres rastløse hverdag. Men det er først når onkel kommer på besøk at historien skyter fart med bilkjøring, godteri-utdeling og røverhistorier.

– Dette legger grunnlaget for barnas ville fantasi og før vi vet ordet av det befinner vi oss midt ute på vidda med et forsvinningsmysterium som må løses med hjelp av publikum, kan Wollmann røpe.

– Det unike med forestillingen er at vi blander inn tegneseriemediet som en egen fortellerstemme, sier han.

Vi tar med at forestillingen er på norsk, men ispedd mange kvenske ord og uttrykk. Sammen med lydkulisser, videosnutter og skuespillernes lek på scenen opplyses dette å bli en innholdsrik forestilling. Den varer rundt 40 minutter. Vi tar også med at Terje T. Wollmann, sammen med Kristoffer Karlsen, snart er klar med et nytt hefte om «NILS & MAGGA.» Det kommer i april i år, lyder lovnaden.