Terje Raattamaa er leder for Svenske tornedalingers riksforbund – Tornionlaaksolaiset. (Foto: Arne Hauge)

 

Vår tid er nå: Innlevering av søknad like rundt hjørnet.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Vi har en dokumentert historie så langt tilbake som til år 800 etter Kristus, som viser den meänkielitalende minoritetens tidlige eksistens og bruk av landet nord i Sverige, sier Terje Raattamaa, leder for Svenske tornedalingers riksforbund – Tornionlaaksolaiset.

– Det er på tide å synliggjøre denne delens av Sveriges historie og sikre vår rett til kultur, tradisjoner og vårt språk, sier lederen.

Høyt i 10 timer

Bakgrunnen er at forbundet nå leverer inn begjæring om urfolksstatus, en begjæring de leverer til kulturministeren og landsbygdministeren.

Det skal for øvrig holdes en pressekonferanse om temaet, den foregår torsdag denne uken i Luleå.

Charlotte Kalla er blant dem som skal lese høyt. Her fra storhetsdagene for en god del år siden. (Arkivfoto: Anders Wiklund/NTB scanpix/Altaposten)

På samme pressekonferanse skal også Tornedalsteateret i rampelyset. Det har å gjøre med den svenske Sannhets- og forsoningskommisjonen, som  den 15. november i år overleverer sin sluttbetenkning til kulturminister Parisa Liljesand.

Samme dato skal nemlig Tornedalsteateret lese høyt i 10 timer, en manifestasjon de har kalt «Meän aika oon nyt – vår tid er nå.» Den kjente skiløperen Charlotte Kalla er blant dem som leser.

Løfte sannheten

Det Kalla og mange andre kjente og ukjente tornedalinger og kvener og lantalaiset skal lese fra, er fra ei bok. Mer bestemt en antologi fra kommisjonen, med fortellinger fra minoriteten og fra forsvenskningen.

På det viset bidrar teateret også til å lansere denne «sannhetsantologien», som for øvrig er laget i samarbeid med den svenske kirken og tornedalsforbundet.

Vitnemålene leses i hovedsak på Tornedalsteaterets scene i Pajala, men deler foregår også i Stockholm. Vi tar med at hele opplesningen sendes direkte på teaterets youtube-kanal.

– Jeg medvirker fordi det er så viktig å løfte fram sannheten om de krenkelser av en hel folkegruppe som har skjedd, sier Kalla overfor Svenske tornedalingers riksforbund.