Andreas Syrstad Collins. (Foto: Privat)

 

– Mesteparten av boken ble skrevet i karantene i fjor, da jeg måtte skape et eventyrland å flykte til.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Andreas Syrstad Collins (20) er forfatter fra Nordreisa i Troms og Finnmark fylke, og kunne mandag 12. april i år glede seg over at den dagen var dagen for utgivelsen av han første offisielle trykte bok. Boken heter «Psykedeliske Dikt om Morgendagens Sorger», og handler ifølge forfatteren stort sett om dødsangst, den stadig aktuelle ruspolitikken i Norge, klimakrisen og samfunnskritikk.

– Er du kven?

Fant Ruijan Kaiku straks på å spørre. Her burde vi nok heller spurt om Andres stadig er kven, idet vi skrev om ham for ett års tid siden. Da var han definitivt kven, så her er lenka til den saken:

«Dokker kan faen ikke viske oss ut av historien»

Så til kven-statusen anno 2021. Andreas svarer:

– Ja! Jeg er en stolt kven, og har mange kvener i familien. Blant annet en annen kvensk forfatter, mitt søskenbarn, M. Seppola Simonsen, som i fjor ga ut boken «Nord.» Jeg synes det er flott at vi har en så kunstnerisk kvensk familie, som fremmer det kvenske gjennom trykte ord.

Tilbake til «Psykedeliske Dikt om Morgendagens Sorger.» Boken er utgitt gjennom Tekst Forlag, og kan etter det forfatteren opplyser allerede bestilles i forlagets nettbutikk. I anledning ungt, kunstnerisk pågangsmot tar vi sjansen på å gi deg den smått kommersielle lenka:

For deg som ønsker en mørk psykedelisk diktsamling skrevet av en kven fra nord

Syrstad Collins opplyser at forlaget i tillegg har sendt forespørsler til flere av landets bokhandlere, altså om å legge boken til i sitt sortiment. I så fall skal det neppe stå på fristende omslag:

Psykedeliske dikt skrevet av Andreas fra Nordreisa.

Det var i fjor at Andreas i sin frustrasjon valgte å slippe et dikt om fornorskningen av kvenfolket. «Manalaiset», het diktet, det fikk mye oppmerksomhet, selv fra østlendinger som ifølge forfatteren aldri hadde hørt om kvenfolket, altså før de hørte og så diktet. Han opplyser å gå på studiet Tekst og Skribent ved Høyskolen Kristiania i Oslo, men sier at han lenge har vært nødt til å holde seg hjemme med digital undervisning.

– Mesteparten av boken ble skrevet i karantene i fjor, da jeg måtte skape et eventyrland å flykte til. Noe jeg tror mange av oss gjorde, og fortsatt gjør, i disse isolerte tider. Boken ble skrevet ved starten av den nordnorske sommeren her i Nordreisa, og den ble helt definitivt til stor inspirasjon, sier Andreas, som forteller at den vakre midnattssolen de har der oppe i nord, den blir ofte nevnt i boken. Også havet, fjellene og skogen har stor verdi som symboler i diktsamlingen, nemlig fordi han som reisaværing og kven er så heldig å dem alle tre som nærmeste nabo. Men kanskje viktigst av alt:

– Viktigst av alt, så blir Nord-Troms ofte referert til i denne boken. Jeg håper det vil rette blikkene til litteraturglade folk fra hele landet mot Nord-Norge. Og dermed gjøre flere kjent med det kvenske vi har her i nord, sier forfatteren.

Vi tar med at det Syrstad Collins særlig håper på, er å nå ut til dagens yngre generasjon. Vise dem at poesi trenger ikke være klassiske, kjedelige dikt skrevet for 100 år siden.

– Og det å befri flere kunstnere, eller kunstnerspirer, fra sine tradisjonelle tøyler. Det er definitivt noe jeg måtte gjøre, for å få til å skape denne mørke, psykedeliske diktsamlingen, oppsummerer han.