Heidi Nilima Monsen og Martin Hovden gleder seg til å presentere Ruijan Radio.
Foto: Freddy Ludvik Larsen, Altaposten

 

Still inn radioen! 6. juni har Ruijan Radio sin aller første sending.

– Vi ønsker en avslappet, underholdende og samtidig lærerik radiosending, sier Heidi Nilima Monsen i Ruijan Kaikus nye radiosatsing Ruijan Radio.
Ruijan Radio har sin aller første sending torsdag 6. juni klokken 12.00. Den halvtimes sendingen blir hørbar både over Radio Altas sendeflate, nett og som podcast.

Kvensk i en sårbar situasjon
– I dag finnes det ingen radiosendinger som er tilpasset kvener og norskfinner, og jeg vet at det har vært et stort savn for mange. Kvensk som språk er også i en svært sårbar situasjon, og da er det viktig at man får hørt språket jevnlig, slik at kvensk ikke bare blir noen vage minner fra kjøkkenbordet til bestemor, men at man opplever det som et levende språk -også på radio, sier Heidi, som håper at radiosendinga vil være med på å ufarliggjøre språket og det kvenske.
– Ingenting hadde vært kulere enn om noen blir inspirert til å bruke kvensk mer, eller blir så nysgjerrig at de vil lære seg språket, sier hun.

Kan ikke kvensk
Nilima Monsen har jobbet med den kvenske avisa Ruijan Kaiku i flere år, men hun har aldri jobbet med radio tidligere. Med seg i studio har hun derfor Martin Hovden fra Radio Alta. Han derimot kan fint lite om kvener.
– Jeg kan jo egentlig ikke kvensk. Ikke vet jeg så mye om kvener heller, men jeg regner jo med at jeg lærer litt underveis, sier Hovden.

Hjemmelekser
Nilima Monsen lover at makkeren skal få hjemmelekser i kvensk mellom hver episode.
– Han skal utfordres til å lære seg enkle ord og fraser på kvensk, som for eksempel tervettulemaa og kiitos. Velkommen og takk. Forhåpentligvis vil våre lyttere også kunne lære seg disse frasene. For hver person som lærer seg noen kvenske ord og uttrykk, jo større rikdom blir det for det kvenske språket og kulturen, sier hun.

To sendinger før sommeren
Det blir to halvtimes sendinger før sommeren, 6. og 13. juni. Fra høsten av blir det sendinger hver uke.
– Vi skal ha noen faste spalter, som for eksempel «kvensk fra barnemunn» hvor kvenske barn synger, sier noen regler eller enkle fraser. Det blir også konkurranse, vitser på kvensk, reportasjer og aktualitetstoff, sier Monsen.
Og litt musikk.
– Dessverre er det begrenset med kvensk musikk tilgjengelig som er tilpasset radio, så det blir nok litt musikk fra Tornedalen også. Forhåpentligvis klarer vi å få inn mer kvensk musikk etterhvert, sier hun.

Ruijan Kaiku
Ruijan Kaiku ble startet opp som kvensk avis i 1995. I dag eies Ruijan Kaiku av blant annet Mediehuset Altaposten. I tillegg til å drive papiravisa Ruijan Kaiku, har de de siste årene satset mer på nyheter og aktualitetstoff for kvener og norskfinner på nett, også video og lyd.
– Oppstart av Ruijan Radio og podcast er en naturlig konsekvens av denne satsingen. I tillegg til at vi selvsagt syns at det er gøy med radio, sier daglig leder Tor Sara.

Heidi Nilima Monsen og Martin Hovden i Ruijan Radio. Foto: Freddy Ludvik Larsen, Altaposten

Heidi Nilima Monsen og Martin Hovden i Ruijan Radio. Foto: Freddy Ludvik Larsen, Altaposten

Ruijan Radio. Foto: Heidi Nilima Monsen