Vilde Christoffersen Walsø i kjolen inspirert av kvendraktens herrejakke. (Foto: privat)

 

Viser kvensk identitet med egenprodusert kvenkjole.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

– Det startet med at jeg ønsket å vise fram det kvenske på en eller annen måte. Kvendrakta er kjempefin, og en dag har jeg veldig lyst på det plagget, men det er jo ikke noe man kan bruke så ofte. Jeg ville heller prøve å lage noe som var litt eget, forteller Vilde Christoffersen Walsø fra Trondheim.

Vildes egenproduserte kvenkjole inspirert av herrejakka til kvendrakten. Beltet er laget av Elisabeth Poulsen Espenes. (Foto: privat)

Hun fant fram blyant og papir og tok til å skissere sin egen versjon av et kvenplagg, med kvendrakta som inspirasjon. Det endte med et kjoledesign basert på herrejakka til kvendrakten.

– Jeg skjønte fort at det kom til å bli fryktelig varmt, men jeg snakket litt med Else Olsen. Hun kan alt om kvendrakta, og så fikk jeg tilsendt små stoffbiter fra det samme stoffet som brukes i kvendrakta.

Vise fram det kvenske

Christoffersen Walsø forteller at det er få som kan noe særlig om kvener og det kvenske generelt i Trondheim. Derfor ønsket hun et eget plagg som kunne vise omverden hvem hun var.

–  Og så er det dette med at jeg kan ikke språket. Jeg vokste opp uten å vite at min familie er kvensk. I mangel av språket som kulturbærer prøver jeg å ta tak i andre ting, sier hun og legger til:

– Jeg prøver jo å lære meg kvensk, men det er ikke gjort over natten. Så da tar jeg tak i noen andre ting underveis.

Jakka som ble inspirasjonen til Vildes kjole. (Foto: privat)

God hjelp fra flere kanter

Kjolen er tegnet og designet av Christoffersen Walsø selv, men selve plagget er sydd av Solveig Stoltz på Tekstilverkstedet i Trondheim, og beltet er laget av Elisabeth Poulsen Espenes. Christoffersen Walsø oppdaget Espenes på Instagram, og tok kontakt.

– Det kommer ikke så godt fram på bildet, men beltet er en veldig fin del av helheten.

Syerske Else Olsen i Børselv endte også opp med et lite bidrag til det unike plagget. Samtidig som hun sendte stoffprøver sendte hun også noen bisebånd som er brukt i kjolen. Sølvet som er brukt er det som tilhører kvendrakta.

– Jeg følte meg kjempebra med kjolen på. Solveig har gjort et bra arbeid. Dette er første plagget jeg har jobbet fram fra bunnen av, og jeg er veldig fornøyd, sier Vilde.