Kai Petter Johansen vil ha enda mer positiv oppmerksomhet rundt det kvenske. Alle kan nominere sin kandidat, så hvem syns du bør bli den aller første Årets kven? (Foto: Arne Hauge)

 

– Hensikten med den nye prisen er å skape positiv oppmerksomhet rundt kvenfolket og det kvenske, sier forbundsleder Kai Petter Johansen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Ideen om en Årets kven har ligget lenge og vaket, før den for alvor kom på tegnebordet i vår i år. Statuttene ble i løpet av høsten klare, og fra dem kan vi lese følgende:

«Prisen tildeles en person som ved sitt navn, yrke eller gjerning har bidratt til eller bidrar til å gjøre det kvenske mer kjent i samfunnet, herunder også en person som har gjort eller gjør en særlig innsats på vegne av det kvenske folket. Også innsats for landets nasjonale minoriteter på et mer generelt grunnlag kan vektlegges. Kvener som gjør seg bemerket på andre områder i samfunnet er også berettiget som kandidater til prisen.»

Åpen for alle

Prisen deles ut i et samarbeid mellom Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto, og Ruijan Kaiku. Lederen for førstnevnte heter Kai Petter Johansen, og han bekrefter at prisen med hensikt er «vid i nominasjonen.» Den er også nasjonal eller skal vi driste oss til å si internasjonal, forstått som at hvem som helst kan nominere og nomineres.

– Det er ingen forutsetning for å bli årets kven at prismottakeren må ha kvenske aner eller selv omtale seg som kven. Eller være medlem av vårt forbund. Tanken er ganske enkelt å skape engasjement og stolthet og positiv oppmerksomhet rundt kvenfolket og det kvenske. Så dette gleder vi oss til, sier Johansen, som bekrefter at han ser fram til en prisutdeling planlagt i forbindelse med Kvenfolkets dag 16. mars.

Videre til juryen

– Mer synlighet er hensikten. Det kvenske er en del av det norske samfunnet, så la oss med denne prisen sørge for at det norske blir en del av det kvenske samfunnet, sier lederen.

Vi tar med at prisen tildeles årlig, og at kandidater altså utnevnes gjennom åpne nomineringer. Hvem folk ser for seg som Årets kven, skal både NKF og Ruijan Kaiku sørge for å formidle. Etter innledende avstemming går finalistene deretter videre til en jury utnevnt av de to vi nå nevnte. Foruten positiv oppmerksomhet for vinneren, består prisen av diplom, en særskilt gave samt en pengepremie på kroner 5 000.

Med det er slusene åpnet for forslag på kandidater til Årets kven. Forslag, da helst inkludert en begrunnelse, sendes til redaksjonen@ruijan-kaiku.no og/eller post@kvener.no