Noora Marie Ollila er stolt over sine flerkulturelle identiteter. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

– Jeg synes det er veldig trist at man må velge enten eller, om man er same eller kven, sier Noora Ollila til NRK.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Noora Marie Ollila var gjest på det samiske tv-showet Studio Sápmi sist uke. (Skjermbilde: NRK Sápmi)

Noora Marie Ollila fra Skibotn er vokst opp med å ha flere ulike identiteter, både kvensk og norsk, men også samisk og finsk. I tv-showet Studio Sápmi på NRK sist uke fortalte hun nettopp om dette med å være flerkulturell.

– I min barndom så var jo dette helt naturlig, og jeg har aldri hatt det på en annen måte. Slik var det sikkert for deg også å vokse opp med dine identiteter, sier hun til programleder Ánne Márjá Hætta.

Ollila forteller at det først og fremst var gjennom språket at hun merket at hun var annerledes enn de andre barna.

– Jeg pratet flere språk enn det de andre gjorde, og jeg snakket språk som ikke de andre i mitt nærmiljø snakket. Det var nok det jeg merket først, at jeg var annerledes på den måten, forteller hun i tv-innslaget.

Noora sier at hun ofte har opplevd at mennesker synes det er litt rart og som sliter med å forholde seg til alle hennes identitet-tilknytninger, og at hun flere ganger har fått spørsmål om hun er same eller kven.

– Det overrasker meg litt, for meg er det en selvfølgelighet at man kan ha flere tilhørigheter og være en del av flere samfunn på en gang, sier Kveeninuoret-lederen.

– Jeg synes det er veldig trist at man må velge enten eller; om man er same eller kven. Man kan være begge deler samtidig, og det er ikke problematisk i det hele tatt, sier Noora Ollila til Studio Sápmi.

 

Se hele innslaget her: Studio Sápmi