KVENSK GLEDE TIL FOLKET: I ei hektisk juniuke bringer festivalen Paaskiviikko årlig musikk, aktivitet og god stemning til samtlige seks kommuner i Nord-Troms. (Foto: Frank Halvorsen)

 

Paaskiviiko 2023: Endelig ble det fulltreffer med været. Folk møttes i hopetall ved kvengården, vaffeljernet visste neppe sin arme råd.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Annie Blomli er daglig leder hos arrangøren, Halti kvenkultursenter IKS. (Foto: Lennart Jenssen)

– Nå går jeg egentlig mest rundt her på området og nyter dagen.

– Du skummer bare fløten, på siste dag for årets Paaskiviiko?

– Ja, egentlig. Og så er jeg veldig fornøyd med oppmøtet. Enormt med folk, sa Annie Blomli da Ruijan Kaiku besøkte kulturdagen ved Tørfoss kvengård, pent beliggende et stykke opp i vakre Reisadalen.

Fine gjensyn

Det var søndag 12. juni i år, idet årets Paaskiviikko nærmet seg veis ende. Kvenkultursenteret i Nordreisa med Blomli som daglig leder, er arrangør av den årlige kvenske festivalen.

Hun var likevel klar på at den gode vaffel- og kaffelukta som svevde over kvengården, den sørget Nordreisa Husflidslag for. Også Reisa Skinnprodukter var sentralt med, slik at det foruten mye godt å spise også ble et gjensyn med alt fra syngende kor til spikkende tollekniver. Artige aktiviteter for store og små. Pluss god gammeldags nystekt hjemmebakst:

Nordreisa Husflidslag er som alltid sentralt med. (Foto: Frank Halvorsen)

– Reisa Skinnprodukter står for salget av brød, bakt i gammel steinovn. Så de var veldig tidlig oppe og fyrte i ovnen, sier lederen.

Den som spikker…

– Det er musikk her i dag, og det er hester. Aktivitetene for barna sørger forresten Husflidslaget for. Spikking med tollekniv er særlig populært, sier Blomli.

En av dem som spikket, var Emily Tiemann Harr.

– Jeg spikker en knagg, kunne hun fortelle.

– En fin knagg, det kan jeg se. Så du har fått lov til å bruke tollekniv?

Ivrig festivaldeltaker som spikket med tollekniv. Som vi tydelig ser, dette blir en finfin knagg til å ha på veggen og henge ting på. (Foto: Frank Halvorsen)

– Ja, og det syns jeg er bra. Knaggen blir snart ferdig, og jeg skal skru den på veggen hjemme. Det er forresten ikke første gangen jeg bruker en kniv og spikker noe, bare at jeg har ikke spikket en knagg før, sier Emily.

Alle skal få mye

Til sist tar vi med at Annie Blomli kan bekrefte at hun og senterkollega Tove Raappana Reibo har fartet mye rundt i uka som gikk.

– Vi er opptatt av at alle skal få mye, og Tove og jeg har kjørt fra Kvænangen til Lyngen og Storfjord for å være med på de mange ulike arrangementene. Hele uka har gått med, hovedsakelig på ettermiddagene, sier Blomli, så bekrefter at hun nå ser fram til en kort pust i bakken.

Før det igjen braker løs med Kyläpeli. I det landsbyspelet er nemlig Halti kvenkultursenter en samarbeidspartner.