Tirsdag 23. juli byr på spekket program for kvener. Bildet er likevel fra et arrangement for alle, kvener eller ei, fra Langfjorddagan 2018 (Illustrasjonsfoto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Kom heller og hør de lokale fortelle om det å være av kvensk slekt.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Å være av kvensk slekt – hva betyr det for oss i dag?»

Folk i Langfjorden i Finnmark er langt i fra de eneste til å stille seg dette spørsmålet, men på tirsdag førstkommende, 23. juli, er det nettopp dem du kan høre svare på betydningen av det å være av kvensk opprinnelse.

Torbjørn Naimak skal moderere når langfjordingene forteller om det å være kvensk i dag. (Foto: Arne Hauge)

Langfjorddagan 2019 har hyret inn ingen ringere enn kvenske Torbjørn Naimak, tidligere vegsjef for Nord-Norge, som moderator. Vi tar med at beretningene finner sted på samfunnshuset i Langfjordbotn fra klokken 16 til 18.

Perler og mat

Dagen starter imidlertid med noe ingen kvener skal være med på; guidet tur til Jøkelfjordbreen. Den turen varer nemlig helt til klokken 19, noe som betyr at du går glipp av film og samtale om kvensk språk i regi av Kristin Nicolaysen (klokken 11 til 12), «Laita oman sanan helmilä,» lag ditt eget ord med perler i regi av Tove Raappana Reibo (for barn, klokken 12 til 13), kvensk mat (klokken 13) som avrundes med lunsjbuffet, samt i perioden før langfjordingene starter å berette; et arrangement der kvenske foreninger informerer og forteller (klokken 15).

Kvensk konsert

Det eneste kvenske du får med deg dersom du stikker til fjells for å se på breen, er forestillingen «Finsk fare,» om hendelsene på 1930-tallet hvor ei bygd står opp mot statsmakt og øvrighet (klokken 20). Den seansen, og «kvendagen» som sådan, avsluttes med konsert med inngangsbillett og servering av mer enn bare brus.

Look to Langfjorden, lyder oppfordringen.

I dette området finner de årlige Langfjorddagan sted. (Foto: Arne Hauge)