Tommy Berg er fersk styreleder i Kvääniteatteri AS. Han er en svært skuffet mann i dag. (Kuva: Ingrid Aslaksen)

 

Statsbudsjettet 2023: Det gikk ikke veien for Kvääniteatteri. Saken er oppdatert.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg er veldig skuffet. Det sier styreleder i Kvääniteatteri AS, Tommy Berg, til Ruijan Kaiku etter at det ble klart at Kvääniteatteri ikke har fått støtte over statsbudsjettet.

Les også: Statsbudsjettet 2023: Ingen kvensk satsing denne gangen heller

Teateret, som har bred regional ryggdekning med Vadsø kommune, Alta kommune, Nordreisa kommune og Troms og Finnmark fylkeskommune inne på eiersiden, hadde et håp om 4,5 millioner kroner i 2023:

– Det er et teater for hele regionen, som skal ut til små kriker og kroker for å tilgjengeliggjøre det kvenske for befolkningen. Planene våre for 2023 koster cirka 4,5 millioner kroner, men nok en gang taper kultur når det er trangt. Det er snakk om musepiss i havet for kulturbudsjettet, sier Berg.

– Tror du det kan ha sammenheng med at kvenske formål generelt ikke får all verden?

– Det kvenske er jo ikke så etablert og oppe i lyset, men det er jo et nivå vi må opp på. Nå har Kvääniteatter vist hva vi kan få til, at kvaliteten er der og den må videreutvikles, uten at det har hjulpet i denne omgangen, sier styrelederen.

Kvääniteatteri er for tiden ute på sin første turné. Stikkordene herfra er blant annet strålende kritikker, utsolgte forestillinger og ekstraforestillinger.

– Hva skjer videre med Kvääniteatteri?

– Vi står uten finansiering neste år. Vi trekker naturligvis ikke inn årene, men konsekvensene kan være en nedskalering inntil eventuell midlertidig finansiering for 2023 er på plass, sier han.

– Hva er neste steg?

– Vi må områ oss litt, men jeg tenker at vi bare må brette opp ermene og komme oss til Oslo så snart som mulig, og få støttepartiet i tale, sier Berg.

Oppdatert:

Etter vårt intervju med Tommy Berg er det klart at Kvääniteatteri, til tross for uteblivelsen fra statsbudsjettet, er sikret to millioner kroner i 2023 gjennom såkalte spillemidler. Det var NRK kvääni som først meldte om saken. Ruijan Kaiku har deretter hatt Berg på tråden igjen:

– Vi opplever at prosjektet heies på, og har en positiv dialog med de riktige instansene. Disse spillemidlene er ei livbøyle som bidrar til å sikre driften neste år, om enn noe nedskalert. Og så er teateret avhengig av en sikker finansiering fra kommuner, region og stat i framtiden. Det handler om en forutsigbar drift, sier han.

– Nå handler det om å finne de resterende midlene for kommende år, og deretter sikte mot statsbudsjettet for 2024, sier Berg.

«Nå må regjeringa ha Kvääniteatteri inne på Statsbudsjettet for 2023»