Ane Huru Thorseng. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Første stopp biblioteket i Vadsø for fotograf og forfatter Ane Huru Thorseng.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var i 2021 at Vadsø- og Skallelvværingen ga ut boka «Jikti reppii/gikta river – ord og uttrykk fra Skallelv». Ei bok som også Ruijan Kaiku har erfart at det ennå er etterspørsel etter, senest i forrige uke tok noen kontakt og lurte på om den er å oppdrive. Best å ta kontakt med Ane Huru Thorseng, svarte vi tilbake.

Nå er det imidlertid hun som kontakter oss. Det gjør hun i anledning en fotoutstilling om språk og tilhørighet, med utstillingsåpning som en del kvenfestivalen i Vadsø. Den er nå kun dager unna, der nevnte åpning foregår på Vadsø bibliotek fredag 31. mai. Fra klokken 17.45, tar vi med.

Utstillingen har også kvensk navn. En både optimistisk og oppmuntrende tittel som lyder slik: «Hyvä ruokalysti ja ei ole velkaa/god matlyst og ingen gjeld.»

– Dette er en fotoutstilling om språk og tilhørighet, sier Huru Thorseng.

Vi nevnte boka hennes av en grunn. Den er nemlig en samling kvenske/norskfinske ord og uttrykk satt sammen med fotografier fra Skallelv, et tema fotografen og forfatteren ikke er ferdig med.

– I vinter har jeg reist rundt Varangerfjorden og samlet flere ord og uttrykk. Resultatet er denne fotoutstillingen, som nå skal på turné i Finnmark, sier hun. Her en utdyping av tittelen på utstillingen:

«En mann ble spurt om hvordan det gikk med han. Han svarte: Mulla on niin hyvvää elämä. Mulla on hyvvää ruokalysti ja ei ole velkaa. Jeg har et så godt liv. Jeg har god matlyst og heller ikke gjeld.»

Fra Huru Thorsengs egen omtale av utstillingen kan vi lese at mannens kloke ord vitner om «takknemlighet over det man har og selvstendighet, to ting som påvirker hvordan vi ser på oss selv og vår plass i verden.»

Og videre om kvensk og om Skallelv:

«Jeg har ikke lært det selv, men det var et levende språk fram til for noen tiår siden. Jeg vokste opp på Helgelandskysten, sør i Nordland. Hver sommer kjørte vi bil til besteforeldrene mine i Skallelv i Øst-Finnmark. Skallelv var lyden av måker og bølger mot stranda. Store vidder og hav. Mygg. Multebær. Åpent landskap. Sommervotter og sommerluer. Å bade i iskaldt hav på endeløse folketomme strender, en sjelden varm sommerdag.»

Første stopp altså Vadsø kvenfestival, hvor utstillingen står oppe hele juni og juli.

 

Fra utstillingen. (Foto: Ane Huru Thorseng)