Markerer 15 år som eget språk. (Illustrasjon: Halti kvenkultursenter)

 

Søndag 26. april – et supplement til Kvenfolkets dag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var i 2005 at kvensk her til lands ble anerkjent som et eget språk. Datoen var 26. april, og da Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto ti år senere, i 2015 holdt sitt årlige landsstyremøte, innså de behovet for en årlig markering av det kvenske språket, og gjorde derfor vedtak om at datoen 26. april skal betegnes som Kvensk språkdag.

Merkedagen heter på kvensk «Kväänikansan päivä,» og er ment som et supplement til Kvenfolkets dag, som årlig markeres den 16. mars. Datoen 16. mars har blant annet utgangspunkt i stiftelsen av den første kvenske organisasjonen, men i dag søndag 26. april er det altså Kvensk språkdag, og i uken som gikk har blant andre lederen for Norske kveners forbund, Hilja Huru, i den forbindelse oppfordret alle til å bruke litt kvensk språk.

– Med denne dagen ønsker vi å hedre kvensk språk og betydningen av det, og løfte og sette ekstra fokus på hjertespråket. Prat kvensk, puhu kväänin kielta, har hun uttalt.

Dagen blomstrer også på ulike sosiale nettsider, der blant andre Kväänin kieliverkko, kvensk språkverksted, har utmerket seg med noen riktig fine bilder i anledning språkdagen.

«Tääpänä oon kväänin kielipäivä,» i dag er det den kvenske språkdagen, skriver de, og fortsetter. «Mitä kväänin kieli merkittee sinule?» Hva betyr kvensk for deg?

Onnee päiväle! Gratulerer med dagen, heter det fra Kväänin kieliverkko, som består av Porsanger kvenske språksenter, Vadsø kvenske språksenter/Vesisaaren kväänin kielisentteri, Kvænangen språksenter og Storfjord språksenter.

Her er en link til bildeserien fra Kväänin kieliverkko, nemlig til Kvænangen språksenter på facebook, og her ser du ett av bildene lagt ut i anledning Kvensk språkdag:

Daglige ledere ved kvenske språksentere. (Foto: Kväänin kieliverkko)

Hvis vi tyr til kilder på nettet, i dette tilfellet Norske kveners forbund, så finner vi at «kvensk er et opprinnelig språk på Nordkalotten og et gammelt østersjøfinsk språk som er nært beslektet med meänkieli i Sverige og med nordfinske dialekter. Kvensk språk har felles opphav med finsk og samiske språk. Kvensk ble offisielt anerkjent som et regions- og minoritetsspråk i Norge 26. april 2005, under Europarådets språkpakt. 26. april er den kvensk språkdagen, som hvert år markeres med aktiviteter rundtomkring i landet.»

Igjen; gratulerer med dagen.