På Ruija kvenmuseum i Vadsø jobbes det i disse dager med å sette sammen den nye basisutstilling til nybygget. (Foto: Norconsult)

 

Ruija kvenmuseum ønsker å speile hele landets kvenske kultur og historie. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Mia Krogh og Lisbeth Dragnes ved Ruija kvenmuseum (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Lisbeth Dragnes, formidler ved Ruija kvenmuseum i Vadsø, jobber nå sammen med avdelingen og utstillingsdesignere i firmaet No parking med å planlegge hovedutstillingen som skal pryde museet når det gjenåpnes i nyrenoverte bygg neste år.

–Vi er såpass tidlig i prosessen nå, så vi er også ganske spent på hvordan resultatet blir til slutt, smiler hun.

I sommer har hun blant annet gått igjennom de kvenske utstillingene de har hatt tidligere.

–Her er det mye fint stoff vi kan bruke både av materiale, interiør og ulike ting som vi har samlet inn, men som vi kanskje ikke har fått brukt så mye, forteller formidleren.

Frir til kvener

Museet ønsker også tips, ideer og innspill fra hele landets kvener til denne utstillinga.

–Siden vi ønsker å speile hele landets kvenske kultur og historie, håper vi kvener fra hele landet vil ta kontakt med oss med innspill til ting vi kan ha med og vise frem, sier Dragnes.

Avdelingsleder Mia Krogh sier at de i løpet av høsten også kommer til å kontakte ulike kvenske kompetansemiljøer for å få ulike innspill.

–Vi håper blant annet å få tips til tema og ulike utstillingsgjenstander, deriblant fotografier, sier hun.

Vil bruke språket
Begge forsikrer at det kvenske språket vil få en naturlig plass i utstillinga.

– Språket er en veldig viktig del av utstillinga, og vi vil veldig gjerne være med på å synliggjøre det kvenske språket gjennom en helt egen temadel. Planen er også å gjøre språket visuelt på et vis, for eksempel ved overskrifter og enkelte ord på kvensk. Dette vil vi kombinere med lyd gjennom sang, rim og regler på kvensk. Og de som kommer skal også få kunne lære litt, sier Dragnes.

Museet ønsker å få satt sammen en arbeidsgruppe med språkfolk som kan hjelpe til med å få språkbiten gjort korrekt.

Det blir også egne opplegg for skoleelever og grupper som ønsker å lære litt kvensk.

–Vi tenker kvenskopplæring gjennom spill eller språkinstallasjon med interaktive elementer slik at man kan lære på ulike måter, sier formidleren som også samarbeider med en utstillingsdesigner om ulike løsninger.