SKATTKAMMER: Vokal Nord har tatt frem gamle kvenske sangskatter til sine konserter under Paaskiviikko.

Lover et spennende og variert festivalprogram til årets festival.

Lill Vivian Hansen
lill.hansen@altaposten.no

Paaskiviikko 2017 er den tiende i rekken – det betyr at det er duket for et aldri så lite jubileum for festivalen. Halti kvenkultursenter er et interkommunal selskap – derfor er Paaskiviikko en regional festival med arrangementer i alle eierkommunene. Paaskiviikko ble første gang arrangert i 2007.

– I år gjør vi litt ekstra ut av festivalen og utvider fra seks til sju kommuner. Nytt av året er at det også vil bli arrangert konsert i Tromsø, forteller Pål Vegard Eriksen, daglig leder ved Halti Kvenkultursenter.

Kvensk fokus
Paaskiviikko er den eneste festivalen i Troms som har fokus på kvensk språk, kultur og historie.

Kammerkoret Vokal Nord som er et av Norges ledende vokalensembler har hentet frem kvenske sangskatter som har vært et levende del av kulturen i Nord-Norge. Konserten har fått navnet «Aaretkammari – Skattkammer» og skal fremføres i Nordreisa, Storfjord og til sist i Tromsø – som et ledd i jubileumsmarkeringa for Paaskiviikko. I Nordreisa blir det i tillegg satt opp en skolekonsert.
Vokal Nord jobber spesielt med nordnorsk folke- og etnisk- og europeisk tidlig musikk (barokk). Dette blir første gang koret vier en hel konsert til kvensk musikk og vi ser frem til å høre deres tolkninger av denne viktige kulturarven.
Med seg har de Daniel Wikslund på fiolin og Fredrik Hangasjärvi på trekkspill. I tillegg medvirker musiker Erling Fredrikksson fra gruppa Jord og kulturformidler Inger Birkelund fra Nordreisa.

Hedrer Ollikainen
I år gjester også Tornedalsteateret og musikkgruppen WAO Nordreisa, Kåfjord og Skjervøy i forbindelse med kulturdagene. Forestillingen Tjära människa er en heder til visesangeren, poeten og mennesket Vilho Ollikainen tolket av folkemusikeren Jan Johansson.

– Vilho Ollikainen levde fra 1934–1998, men lever fremdeles i ånden. Han levde, sang, mente, kjente og tenkte, om eksistensen, kjærligheten, mørket. Om naturen, mennesket og barnet i oss, om politikk, maktspill og verdens gang, skriver Eriksen.
Musikkgruppen WAO (Wilho Akseli Ollikainen) består av Göran Eriksson, kontrabass og vokal, Markus Falck, tramporgel og trekkspill, Susanne Rantatalo, vokal, Jan Johansson, trekkspill og vokal og Arto Järvelä, fiolin, kantele, vokal.
Følger tradisjon
Tradisjonen med kvensk-norsk gudstjeneste på Bergmo bedehus i Nordreisa holdes i hevd, likeså kulturdag på Tørrfoss kvengård. Her blir det aktiviteter for store og små, åpen sauna, utstilling av kvensk håndverk og hesteridning for barna.
– Vi fyrer også i steinovn og håper få til steinovnsbakst, sier Eriksen, og legger til at både gudstjenesten og arrangementene på Tørrfoss kvengård er tradisjonelt godt besøkte arrangement under Paaskiviikko.
Offisielt starter festivalen 6. juni og avsluttes 11. juni. Men i forkant av festivalen arrangeres Kvensk bokbuss-turné – Paaskiturné. I år er det femte gangen Tove Reibo, språkmedarbeider ved Halti Kvenkultursenter og musiker Erling Fredrikson reiser sammen med Bibliotek- og kulturbussen i Nord-Troms og Nord-Troms Bibliotekene på besøk til alle 5. klassene i Nord-Troms.
– Tilbakemeldingene er at de blir godt mottatt på de skolene som får besøk og elevene koser seg med opplegget, forteller Eriksen.
Femteklassingene får en smakebit av kvensk språk og kultur, en enkel språkinnføring og de får lage sin egen lille sang. I år er det 14 skoler og 17 skoleklasser på turnélisten.

Tidligere i år er det for første gang besøkt skoler i Sør-Troms.