Et stemningsbilde fra Paaskiviikko 2019. Versjonen 2021 foregår i skrivende stund. (Illustrasjonsfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

Fortsatt mengder av fint å få med seg.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Den ukelange festivalen Paaskiviikko er godt i gang, med oppmerksomheten rettet mot kvensk språk og kultur i kommunene i Nord-Troms. Mandag denne uken skrev vi at forfatter Bente Imerslund kommer for å lansere den nye boka si, men det foregår også mye annet fint.

For eksempel urpremiere på «Ruijas konkylier» en verk som framføres på Senter for nordlige folk i Kåfjord, samt Halti kulturscene i Nordreisa. Datoene er henholdsvis 11. og 12. juni, altså førstkommende fredag og lørdag.

Fra Arnøya kommer Unni Elisabeth Eriksen for å fortelle om sitt prosjekt «Mine kvenske røtter», etter planen skal hun allerede ha besøkt Skjervøy, Kvænangen og Olderdalen, men ennå gjenstår Lyngen folkebibliotek på Lyngseidet i dag onsdag 9. juni klokken 17, samt i morgen torsdag på bibliotekfilialen i Skibotn.

Programmet har mye fint for små og store, vi kan nevne skoleforestillingen «Nordens krokodille», konsert og allsang ved Peter Vang og Øystein Fredriksen, samt en avrunding som inkluderer kvensk-norsk gudstjeneste i Nordreisa kirke søndag 13. juni klokken 11.

Her er programmet for Paaskiviikko 20201.

På arrangørens egne sider fant vi forresten denne tospråklige teksten, på norsk og kvensk:

Paaskiviikko er en unik festival som har arrangementer i alle de seks kommunene i Nord-Troms i løpet av én uke. Festivalens hovedtyngde er, gjennom et variert program, å bidra til synliggjøring og bevisstgjøring omkring kvensk kultur, historie, tradisjoner og språk.

Paaskiviikko oon unikki festivaali mikä yhðen viikon aikana laittaa tapattummii kaikissa kuuđessa komuunissa Pohjais- Tromsassa. Festivaalissa oon varieerattu programi mikä näyttää ja tuopi esile kväänikulttuurii, kväänin histooriaa, tradišuunii ja kieltä.

(Oversettelse: Kainun institutti – Kvensk institutt)