En podcast fra Halti kvenkultursenter IKS. Produsert av Duoble Crit Media.

«Praatikas» er det kvenske ordet for «pratsom.»

Over seks episoder, forbeholdt hver av de seks kommunene i Nord-Troms, skal det blant annet handle om å være nordtromsing, om å ha kvenske røtter, om identitet, språk, historie og politikk. En god samtale, for å komme under huden på de ulike gjestene.

Denne gangen er det Storfjord som står for tur. Dagens gjest heter Vebjørn Vinjar Karvonen og kommer fra Yykeänperä / Skibotn. I tillegg til å være skipselektriker av yrke, er Karvonen blant annet styremedlem i den kvenske ungdomsorganisasjonen Kvääninuoret. Nylig har han også vært aktiv i å starte opp en kvenforening på Vestlandet.

I dagens episode snakkes det blant annet om å ta tilbake sitt kvenske etternavn, om begrepet «kven», om sisu og om Karvonens engasjement for kvensaka. Han sier han er på en stadig dannelsesreise, og sier blant annet «jo mer jeg forsker på kvensk identitet og kultur, jo mer kjenner jeg meg igjen i det.»

Programlederne i denne episoden heter Heidi Johanne Blomli og Annie Blomli. Prosjektleder er Malin Vollstad.

Praatikas-sendingene publiseres på «Ruijan Radio – Spesialprogrammer» på Spotify og på Halti kvenkultursenters ⁠⁠youtube-kanal⁠⁠, og vil i tillegg presenteres på ⁠⁠www.ruijan-kaiku.no⁠⁠.

Sendeplan:

  • Ep. 1 Fredag 26. mai 2023 kl. 14 (Kåfjord)
  • Ep. 2 Fredag 2. juni 2023 kl. 14 (Nordreisa)
  • Ep. 3 Fredag 9. juni 2023 kl. 14 (Skjervøy)
  • Ep. 4 Fredag 16. juni 2023 kl. 14 (Storfjord)
  • Ep. 5 Fredag 23. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 6 Fredag 30. juni 2023 kl. 14