Om få dager dukes det for en hel time kvensk radio. (Illustrasjonsfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

Radioprogrammet Kväänin Tiima fra Vadsø, den inkluderer podcasten fra Ruijan Radio i Alta.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det er Kvensk språksenter Vadsø AS som sammen med Vadsø museum – Ruija kvenmuseum starter podcast og radioprogram. Radioprogrammet heter Kväänin Tiima og består av de to podcastene – Ruijan Radio og Quæncasten.

Podcastene settes sammen, og blir til programmet Kväänin Tiima, med formell premiere førstkommende fredag 4. september. Tidspunkt for premieren er klokken 17.00, på Radio Nord Norge sin sendeflate.

Når det gjelder Quæncasten, så spilles den inn i kulturbygget i Vadsø sentrum, nærmere bestemt i språksenterets kontorlokaler. Podcasten fra Ruijan Radio, den spilles inn i mediehuset Altaposten sine lokaler i Alta.

«Programmet har som mål å formidle kvensk kultur, historie og språk til folk flest i hele Nord Norge. Radioprogrammet støttes av Troms og Finnmark fylkeskommune. Radioprogrammet er det eneste av sitt slag. En hel time vil deles mellom Vest- og Øst-Finnmark sine lokale innslag. Vi vil ta opp ulike tema fra kultur og historie, dekke kulturarrangementer, snakke med kunstnere, forskere, artister og andre som føler en kvensk tilknytning,» heter det i ei pressemelding fra daglig leder Raymond Olufsen ved Kvensk språksenter Vadsø AS.

Nå håper Olufsen og co at Kväänin Tiima vil gi lytterne et innblikk i nye og gamle kvenske historier.

«Videre ønsker vi å kunne presentere kvenske artister, litteratur og kultur utfra en lokal forankring. Vi håper å bidra til å reise kvener og norskfinner sin status og selvbilde», sier initiativtaker Olufsen, han er også prosjektleder for Quæncasten.

Så litt praktisk-teknisk om sendingen: I starten, opplyser Olufsen, vil Kväänin Tiima være tilgjengelig på Radio Nord Norge sin FM sendeflate samt hjemmeside; radionordnorge.no inkludert Radio Nord Norges app for android. Quæncasten vil også gjøres tilgjengelig på hjemmesidene til Varanger museum, www.varangermuseum.no.

Da er det bare å lufte en idé som lar seg høre; løp og lytt.