Bilde fra fjorårets Kvenfestival. Da var verden inkludert Vadsø ennå uvitende om pandemien som i 2020 kom til å styre det meste av slike arrangementer i grøfta. Pluss at Hans-Jacob Bønå ennå var ordfører. Med gode forholdsregler blir det likevel fysisk festival også i år i byen i Øst-Finnmark. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

Klar for Kvenske dager i Vadsø.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Da er programmet lagt ut,» het det i beskjeden fra Vadsø kvenske språksenter – Vesisaaren kväänin kielisentteri. Saken gjaldt Kvenske dager i perioden torsdag 24. september til lørdag 26. september, i et arrangement også benevnt Kvenfestivalen – Kväänifestivaali.

Åpningen finner sted klokken 17.00 den aktuelle torsdagen, og det er ingen ringere enn ordfører Wenche Pedersen (Ap) som tar seg av det formelle.

Etter ord fra Pedersen er Vadsø kino også stedet for teaterforestillingen «Brev fra Elmine.» To oppsetninger i regi av teatergruppa Ihana, med start klokken 17.30 og 19.00.

Kulturell forestilling blir det også avslutningsvis i festivalen, i form av Trine Strands «Mor Gustava.» Den kvenske historien kan du høre på lørdagskvelden, klokken 21.00 på Jakobselvkaia.

Du kan se hele programmet nederst i denne saken, blant annet et seminar om den kjente finske skribenten og fotografen Samuli Paulaharju.

Festivalen opplyses å være støttet økonomisk av Vadsø kommune, Kulturrådet samt Troms og Finnmark fylkeskommune. Billettsalget startet 1. september, og det er de to nevnte forestillingene samt den guidete bussturen som trenger billetter.

Til sist tar vi med at festivalen melder å ville følge alle de forholdsregler som myndighetene har gitt og skal gi i forhold til pandemien.

Programmet for Kvenske dager i Vadsø 2020. (Illustrasjon: Vadsø kvenske språksenter – Vesisaaren kvääni kielisentteri)