På landsmøtet til Rødt i helgen ble det blant annet vedtatt kvensk navn. (Illustrasjonsfoto: Ihne Pedersen / Rødt)

 

Rødt vedtar kvensk partinavn: Punaiset.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

På helgens landsmøte vedtok et enstemmig Rødt nytt navn på kvensk. Partiet har nå navn på nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk, kvensk og på romani. Det kvenske navnet som er vedtatt er Punaiset. Sentralstyremedlem og leder for uttalekomitéen Mailiss Solheim-Åkerblom forteller at det er viktig for Rødt å støtte, synliggjøre og inkludere landets urfolk og nasjonale minoriteter.

– Fornorskningen og undertrykkelsen disse gruppene har vært utsatt for, er en skamplett i norsk historie, sier Solheim-Åkerblom.

Videre forteller hun at det er på tide å anerkjenne og støtte nasjonale minoriteter, og det skjer blant annet gjennom kultur og språk.

– Da er det en selvfølge at partiet skal ha et kvensk navn, sier hun.

Mailiss Solheim-Åkerblom mener det er en selvfølge at Rødt får på plass et kvensk navn (Foto: Ihne Pedersen)

Solheim-Åkerblom sier at Rødt i flere år jobbet med å styrke politikken knyttet til rettighetene til urfolk og nasjonale minoriteter. Dette kommer blant annet fram i arbeidsprogrammet som ble vedtatt i 2021, der komitélederen viser at partiet fikk på plass punkter for å synliggjøre og styrke språk og kultur.

– Siden da har vi hatt aktive stemmer rundt omkring i landet, som har tatt kampen i sine lokalmiljø. Noe som har resultert i blant annet flagging på Kvenfolkets dag her i Bergen, sier Solheim-Åkerblom.

Avslutningsvis forteller hun at det er viktig for Rødt å ha en sammenheng mellom politikk og egen praksis, og at det da blir en selvfølge å få på plass et kvensk navn.