Den gamle skolen i Andersby. Opprinnelig var den rødmalt. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

I lang tid har den gamle skolen i Andersby stått forlatt, men nå har den nevenyttige cateringskokken Stig Arnt Arvola fra Vadsø store planer med sitt prosjekt «Anno 1860

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Eiendommen var kjøpt med formål til lagringsplass, men det kom snart andre planer.

– Planen kom med at jeg trengte mer plass og eiendom, og tenkte «nei forresten, det er for trasig at jeg skal bruke den eiendommen der.» og bestemte meg heller for å pusse opp skolen, sier vadsøværingen Stig Arnt Arvola.

– Fra tanke til handel går det utrolig fort, sier han.

Den vedfyrte gamle skolen har mye historie rundt seg. Den ble originalt bygget 1860 i Kiby, men ble deretter flyttet til Andersby i 1930 grunnet mye Kvensk innvandring.

– De måtte lære seg norsk. Det var viktig at de skulle fornorskes.

Stig Arnt Arvola sin far gikk gjennom denne fornorskningsprosessen, men på en annen skole.

 

Flere planer

Sammen med skolen som skal være til utleie for møter og selskaper har han også tenkt å bygge autentisk røyksauna, kvensk bakeri med vedfyrt steinovn, og kvensk tun med et lite bygg på 35-40 kvadrat med soverom, bad, og kjøkken.

– De bygget alltid badstue først, ble jeg fortalt. Når det var på plass, var stedet beboelig.

Alt bygges av proffe håndverkere som Pål Ballo som driver tømmerfirma i Vadsø, og formålet med prosjektet er at det skal gi deg følelsen av å være tilbake i 1860. Huset blir vedfyrt, og vann hentes fra brønn på eiendommen.

–Jeg vil ikke ha noe sminket Hollywood-tull. Her skal det være helt autentisk, sier Stig Arnt Arvola.

Det skal brukes ordentlig byggeskikk, og de laftete bygningene får ytterkledning.

 

Selv har ikke Stig Arnt Arvola noen personlig tilknytning til skolen, men svigerfaren hans gikk der i 1940. Dessuten jobber han mye mot det kvenske. (Foto: Privat)

Ganske problemfritt

Han forklarer at det ikke har vært noen særlige utfordringer med oppussingen, bare litt byråkratisk rundt et ønske han har om å flytte gamle autentiske kvenske bygg til eiendommen.

– Det har gått greit, men det er blitt djevelsk mange timer på meg, ler han.

Fylkeskommunen har gitt ham støtte tre ganger hittil for prosjektet, og 80 000 kroner for oppussingen av utedoen til skolen, som også brukes som vedskjul.

– Noen har reagert litt negativt på det, men alle pengene går jo til håndverkerne, forklarer han.

Fylkeskommunen var veldig fornøyd da de kom for å se på skolen, som nå er utrustet med skikkelige ovner, godkjente og klar for lovlig bruk.

 

Står klart til høsten

Han sier at skolen nesten står ferdig, det mangler bare et lite sanitærbygg.

– Det er helt identisk som før og det blir et knallfint konsept, sier Arvola.

– Anno 1860 er et veldig spennende prosjekt, jeg liker sånt. Det viktigste er at det kommer i bruk, og ikke bare står for pynt som museum. Med en gang det kommer i drift, så har man økonomi til å vedlikeholde det.

Han avslutter med å fortelle at man etter hvert kan forvente et skikkelig tun, både med skole, original utedo, badstue, bakerovn, lite overnatting, og gapahuk hvor man kan grille mat til fin utsikt.