Olver (8) er kjempeglad for å kunne starte skoleåret på Børselv skole. (Arkivbilde: Heidi Nilima Monsen)

Sommeren er nær, og vi gleder oss! Kristine, Sander og Bjørn Martin er i studio for å snakke litt om skolen i Børselv og nye prosjekter i Vestre Jakobselv. I samme slengen prøver vi oss på litt kvensk tungetrim. 

Skoleåret nærmer seg slutten og snart er det sommerferie! Det i seg selv er en god nyhet, men Børselv skole velger å få i gang sommerstemningen med en enda bedre nyhet. Vi kan altså fastslå at Børselv er et sted i vekst, for de har nemlig hatt en 50% økning av elever på skolen de siste tre årene. Så klart er Bjørn Martin rask med å peke ut at prosenter er en enkel måte å få tallene til å høre ekstra gode ut. Økningen er nemlig fra rundt ti elever til 15. Likevel en stor seier for den lille plassen!

– Slik det nå ser ut, har vi femten elever som starter på skolen fra kommende høst. En økning på fem elever høres kanskje ikke mye ut, men det utgjør mye for oss og er en prosentvis stor økning, sier rektor Kirstin Eliassen.

Les mer om økningen i elevtallet her.

Nyheter også fra Øst-Finnmark

I lang tid har den gamle skolen i Andersby stått forlatt, men nå har den håndkyndige cateringskokken Stig Arnt Arvola fra Vadsø store planer med prosjektet sitt Anno 1860. Sammen med skolen som skal være til utleie for møter og selskaper har han også tenkt å bygge autentisk røyksauna, kvensk bakeri med vedfyrt steinovn, og kvensk tun med et lite bygg på 35-40 kvadrat med soverom, bad, og kjøkken.

Det skjer ting også i lille Vestre Jakobselv for tiden. Alf-Helge Bernandsen, en lokal ildsjel, som har gjort det til sitt oppdrag å pusse opp og restaurere kaia i bygda. Jakobselvkaia er myntet på folk som ikke vil kjenne stress. Der er allerede gjort mye, og mer skal gjøres i løpet av neste år. Allerede i August skal kvendagene arrangeres på kaia, så her er absolutt noe å glede seg til.

Tungetrim og viktige fraser

For å få litt fart i læringen av kvensk har Kristine og Sander funnet fram noen små morsomme tekster fra Agnes Eriksens kvenske inspirasjonsbok, «Hiiti Hiukkahamphaan suolapalat ja vähä mitäki muuta. I den kvenske kulturstua – inspirasjonsbok for små og store». Her har Eriksen samlet inn noe hun kaller for Kielitrimmii – Tungetrim, som gjengen i studio prøver seg på.

Ohut vaski, paksu vaski,
paksumpi paikkavaskee,
patavasken paksukainen.

Papila oon apupappi,
pappipata pankolla kiehuu.

Hattulan pappilan
apupapin papupata
pankola kiehuu ja kuohuu.

Nok en gang har Kristine funnet hjemmeleksa i den hendige lille boken Norsk-kvensk fraseordbok for pleie og omsorg. Denne gangen litt mindre drøye fraser, vel og merke, men full mye brukbar!

Antheeksi!                                                      Unnskyld.

Ole hyvä!                                                        Vær så god!

Nyt oon hyvä sää ulkkoo.                           Nå er det bra vær ute.

Nyt oon huono sää ulkkoo.                        Nå er det dårlig vær ute.

 

Kväänintiima

Også denne sommeren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.