Tove Raappana Reibo og Erling Fredriksson er klar for nok en kvensk språkturné på hjul i Nord-Troms. Foto: Kåfjord bibliotek.

 

Årets Paaskiturné er den 6. i rekken og nærmer seg med stormskritt.

Halti kvenkultursenter IKS, folkebibliotekene- og Bibliotek- og kulturbussen i Nord-Troms har fra og med 2013 arrangert en kvensk språkturné hvert år i forkant av Paaskiviikko. Årets turné går av stabelen i tidsrommet 28. mai – 1. juni, og det er 5. trinnselever i de seks kommunene i Nord-Troms som får besøk.

– Dette er en fin oppfølging fra trespråklig eventyrturné som mange av elevene vi nå treffer fikk da de gikk på 1. trinn, sier Tove Raappana Reibo, språkarbeider på Halti kvenkultursenter.

– Elevene blir minnet om at det finnes noe som heter «kvensk språk», samtidig som de får en smakebit av språket. De får både høre det og prøve selv, ettersom de involveres i opplegget. Kort fortalt formidler vi språk ved hjelp av musikk, sier Reibo.

Røtter og vinger

De to første årene var Reibo den eneste formidleren på turneen. De tre siste årene har kvenkultur­senteret hentet inn Erling Fredriksson fra Pajala som språklig og musikalsk ressurs, og han skal være med også i år. Fredriksson spiller i musikkgruppa JORD og har tidligere blant annet vært involvert i musikkprosjektet «Uuet Laulut» (nye sanger) der ungdommer fikk synge på minoritetsspråk.

De to formidlerne reiser sammen med Bibliotek- og kulturbussen ut til skolene og gir elevene et litt annerledes opplegg, i et litt annerledes klasserom. Opplegget heter «Juuret ja siivet» (røtter og vinger), og finnes for øvrig også i DKS-katalogen for skoleåret 2018/19.

Begge formidlerne har musikalsk og pedagogisk bakgrunn i tillegg til kompetanse innen språkene kvensk og meänkieli (tornedalsfinsk).

– Samarbeidet mellom formidlerne har utviklet seg over flere år, sier Pål Vegard Eriksen, daglig leder på Halti kvenkultursenter.

– Tove og Erling arbeider veldig bra i lag, utfyller hverandre og er dyktige i det de gjør.

Samarbeidstiltak

– Hele turneen er tuftet på samarbeid, sier Eriksen.
– Halti kvenkultursenter er på mange måter avhengige av bibliotekene og Bibliotek- og kulturbussen, og visa versa, for at dette skal kunne gjennomføres år etter år. Et fruktbart samarbeid, kan man si.

Bibliotek- og kulturbussen i Nord-Troms eies av Kåfjord kommune, men blir drevet i et samarbeid mellom bibliotekene i Kåfjord, Lyngen og Nordreisa. Biblioteksjef i Kåfjord, Arne Steinnes, sier at kvensk språk og kultur er en del av bibliotekets ansvarsområde og samfunnsoppdrag.

– Dette er også omtalt i den regionale bibliotekplanen for Troms (2017–2028). Bibliotekene i Troms skal være et redskap for å synliggjøre, formidle og styrke kvensk språk, kultur og litteratur, og den årlige Paaskiturneen i samarbeid med Halti kvenkultursenter er ett av tiltakene vi gjør i Nord-Troms for å tilnærme oss dette.
– Årets språkturné vil strekke seg til om lag 160 elever, sier Steinnes.

 

Mandag 28. mai Kvænangen/Nordreisa
Reisa Montessoriskole kl. 09.30, Burfjord skole kl. 12.00

Tirsdag 29. mai Lyngen/Kåfjord
Olderdalen skole kl. 09.00, Eidebakken skole kl. 11.30 og 12.30

Onsdag 30. mai Skjervøy/Nordreisa
Rotsund barneskole kl. 09.05, Skjervøy barneskole kl. 11.00, Skjervøy barneskole kl. 12.00

Torsdag 31. mai Nordreisa
Storslett skole kl. 09.00, 10.00 og 11.00

Fredag 1. juni Storfjord/Kåfjord
Manndalen skole kl. 09.30, Skibotn skole kl. 11.30 og Hatteng skole kl. 13.00