Kvääniflaku tuulessa Perunassa. (Kuva: Henrik Madsen)

 

Lot seg inspirere av Rogalandskvenene.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

For kort tid siden kunne Ruijan Kaiku meddele at facebookgruppen «Kvener i Rogaland» var dannet. Initiativtaker Ragnhild Margretha Taranger Krüger ønsket i første omgang å sette kvener i Rogaland i kontakt med hverandre. Gruppen har imidlertid allerede hatt ringvirkninger ut over sitt eget «mandat»:

Nå er også facebookgruppen Kväänit Länsi-Norjassa – Kvener i Vestland etablert.

– Det var strengt tatt Lillian Høyvang Andreassen sin idé. Vi møttes etter M. Seppola sin diktopplesning i Bergen, hvor hun foreslo å lage en gruppe tilsvarende den for Rogaland. Det sier Henrik Madsen, som opprettet gruppen 23. februar.

Les også: Ung kven til internasjonal litteraturfestival

Sikter mot lokallag

I skrivende stund har gruppen passert 20 medlemmer.

Madsen sier at gruppen også henger sammen med at de er en gjeng som ønsker å få på plass et lokallag på vestlandet, tilknyttet Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto.

– Jeg har snakket med flere, uavhengig av hverandre, som ønsker å få på plass noe, og det ser ut til å være et godt grunnlag for det, sier Madsen.

Les også: Bergen kommune flagger også i år

– I første omgang ser jeg for meg et fylkeslag, for så å se på muligheten for flere lokallag etter hvert, sier han.

Ungdommelig mot

To av de fire administratorene i den nye facebookgruppa er også aktive i den kvenske ungdomsorganisasjonen Kvääninuoret.

Forannevnte Henrik Madsen er varamedlem i ungdomsorganisasjonen, mens Vebjørn Vinjar Karvonen, som opprinnelig er fra Storfjord kommune, er styremedlem.

I tillegg består administratorgruppa av initiativtakeren Lillian Høyvang Andreassen og Solbjørg Marjala.

Les også:

Vil samle kvener i Rogaland