I filmen gjør Elina et opprør mot forsvenskning, spørsmålet er om bygda tør å bakke henne opp? (Foto: Filmlance International AB Kinoproduction Oy)

 

Alta Kvenforening/Alattion Kvääniseura med severdige planer for dagene rundt Kvenfolkets dag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Foto: Filmlance International AB Kinoproduction Oy

– Torsdag 17. mars er vi endelig klar med film igjen. Som vanlig i samarbeid med Alta filmklubb. Vi gleder oss, sier Kristin Nicolaysen og Nina Østlyngen på vegne av Alta Kvenforening.

«Elina- som om jag inte fanns» heter filmen, den vises på Aurora kino i Alta klokken 18.45, altså dagen etter Kvenfolkets dag.

– Jeg har selv ikke sett filmen, men fått den anbefalt, så dette ser jeg virkelig fram til, bekrefter Nicolaysen.

I filmen står retten til å snakke sitt eget språk sentralt, og Østlyngen og Nicolaysen kan fortelle at filmen har vunnet en rekke priser. Blant annet for foto og skuespillerprestasjoner. Filmen er svensk-finsk, med svensk og finsk tale.

Et perfekt liv?

Niårige Elina bor og lever sammen med sin mor og yngre søster i 1950-tallets Norrbotten. Elinas far er død av tuberkulose, og Elina sørger og savner faren sin. Etter å ha vært syk selv, begynner hun igjen på skolen. Fordi Elina har vært borte så lenge, plasseres hun i klasse sammen med lillesøsteren. De får ny lærer, Tora Holm.

Og læreren, hun ser det som sin oppgave å lære elevene perfekt svensk. Den eneste måten å leve et perfekt liv, mener hun, er å kunne språket godt. Elina er tospråklig med finsk morsmål. Hun gjør opprør mot lærerens undertrykkende metoder, både på egne og medelevers vegne.

Bygd på roman

Snart er både skolen og det lille samfunnet klar over konflikten, men ingen våger å stå på Elinas side. En sterk film om et tema som står kvenene nær, med andre ord.

Vi tar med at «Elina- som om jag inte fanns» er fra 2003, og at den bygger på en roman med samme tittel av Kerstin Johansson. Regi er ved Klaus Härö og produksjon ved Filmlance International AB Kinoproduction Oy.

Streng lærerinne som setter alt inn på perfekt svensk. (Foto: Filmlance International AB Kinoproduction Oy)