Fine erfaringene fra forrige gang gjør at museet igjen inviterer til en ny kveld med Skrot eller skatt. Få har flere kvenske gamle ting på lur enn Egil Sundelin. (Foto: Arne Hauge)

 

For andre år på rad arrangerer Alta Museum Skrot eller skatt – Roska vain aaret.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Roska vain aaret? – Skrot eller skatt? – et arrangement med fokus på kvensk tilhørighet», heter det i ei nylig pressemelding fra Alta Museum.

De inviterer folk innom på mandag 27. november, fra klokken 18 i museets lokaler. Her, tar vi med, er det mulighet både for kaffe og kake og naturligvis også den hyggelige praten..

Fjorårets arrangement omtales som en stor suksess, og viste en tilsvarende stor bredde i så vel fortellinger som gjenstander. Folk kunne se gamle bærplukker laget av tre, vevde bånd, nystrikkede votter, jordbruksredskaper og mer. Nå inviteres altså folk inn på nytt, for å dele minner og fortellinger knyttet til en personlig gjenstand som eieren selv definerer som kvensk.

«Først reagerte mange på invitasjonen med at de ikke hadde noe som egnet seg. At det ikke var gammelt nok, ikke kvensk nok. Men etter korte samtaler kom både ideer, minner og muligheter til overflaten, og enkelte tok med seg både tre og fire gjenstander», opplyser arrangøren.

Foruten en trivelig kveld for folket, har museet som mål å fotografere gjenstander og samle inn fortellinger knyttet til de samme gjenstandene. Bilder og korte tekster vil senere presenteres i egen utstilling, meldes det.