Til høyre ser vi elvebåtbygger Jouni Laiti, her sammen med Riinakaisa Laitila og brødrene Øyvind og Dagfinn Lindback. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Hyvvää päivää. Hei alle sammen. Mie olen Frank Halvorsen. Nok en gang kan jeg ønske dokker velkommen til en ny sending her i den kvenske radiokanalen Ruijan Radio.

I dag blir det mer fra Kyläpeli. Ingen tvil om at årets versjon ved Tørfoss kvengård ble en publikumssuksess, og vi har flere inntrykk å by på derfra.

I løpet av sendingen blir det også et gjenhør med Tornedalen. Der var jeg på ferie denne sommeren, og mens dere tidligere har fått smakebiter fra min slektsforskning, har dere ikke fått vite så mye om hva undersøkelsene viste om slekta mi fra de traktene. Det som nemlig kom fram, til min overraskelse, var at man er i slekt med de dårlig likte skatteinnkreverne. Vi snakker med andre ord om birkarlslekt, selv om dette som vi forstår er mange år siden. I riktig gamle dager.

Til å hjelpe oss ytterligere med dette spørsmålet, skal vi også høre fra kven-nestor Terje Aronsen. Da jeg nevnte hva jeg hadde funnet ut på feriereisen, viste det seg nemlig at han kjente til disse birkarlene. Og at han faktisk ga datidens svenskekonge skylda for at min familie ble dårlig likt som skatteinnkrevere. Mer om det siden.

Vi byr også på en hyggelig prat med den kjente elvebåtbyggeren Jouni Laiti, for øvrig fra Utsjok i Finland. Han var til stede ved Patosuanto i Lakselv da det var elvebåttreff der for en liten stund siden.

Pluss Nanna Salamonsen og mer til. Vel møtt til sending.